Dexmedetomidine vermindert niet AF en delier na bypassoperatie

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
8 september 2020

Dexmedetomidine-infusie, gestart bij anesthetische inductie en 24 uur postoperatief voortgezet, resulteerde niet in minder postoperatieve hartritmestoornissen of delier bij patiënten die herstelden van een cardiopulmonale bypassoperatie. De onderzoekers van de betreffende DECADE-studie, die onlangs in The Lancet verscheen, vinden dan ook dat in deze setting dexmedetomidine niet toegediend mag worden.

Bij patiënten die een cardiale en niet-cardiale operatie ondergaan, is het postoperatief optreden van AF en delier in verband gebracht met verschillende nadelige langetermijnresultaten, waaronder een toegenomen incidentie van cardiovasculaire, renale en cerebrale complicaties, verslechterd cognitief functioneren, toegenomen mortaliteit, langere opnameduur en hogere kosten. 

(bron foto pixabay)

Dexmedetomidine bij hartoperatie

AF en delier zijn veelvoorkomende complicaties van een hartoperatie. Dexmedetomidine is een kalmerend middel en zou het risico op deze complicaties verminderen. Daarom is het van groot belang om effectieve therapieën en modificeerbare factoren die de incidentie van postoperatief AF en delier kunnen verminderen, vast te stellen.

In de gerandomiseerde, placebogecontroleerde DECADE-studie uit de Verenigde Staten kregen de deelnemende patiënten een infuus met dexmedetomidine of een fysiologische zoutoplossing, gestart voorafgaand aan de chirurgische incisie met een snelheid van 0,1 μg/kg per uur, vervolgens verhoogd tot 0,2 μg/kg per uur aan het einde van de bypassoperatie en postoperatief verhoogd tot 0,4 μg/kg per uur en 24 uur gecontinueerd. Van de 3357 gescreende pati

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel