‘Door een duurzame vertrouwensrelatie werken kinderen beter mee aan zorg’

mm
Astrid van den Hoek
Redactioneel,
17 november 2021

Medische verrichtingen zouden, zeker bij kinderen, zoveel mogelijk zonder pijn, angst of dwang moeten en kunnen plaatsvinden, meent dr. Piet Leroy van het MUMC+. Inzetten op een duurzame vertrouwensrelatie is daarbij de kern. Op basis van jarenlang onderzoek bedacht hij het concept ‘procedurele comfortzorg’ en richtte hij in 2019 Stichting Prosa kenniscentrum & onderwijs op. De cursussen voor professionals zijn, na een jaar coronasluiting, onlangs weer van start gegaan. “Kijk ook eens in je eigen praktijk hoe vaak je een kind dwingt en zie dat als een rode vlag om verder te verbeteren.”

Zowel in de zorg als in zorgopleidingen ligt de focus volgens kinderarts en intensivist dr. Piet Leroy vooral op genezen. “Dat is op zich een heel nobel doel, maar dat de weg ernaartoe met de vaak vele pijnlijke of angstaanjagende verrichtingen een behoorlijk negatieve impact heeft op een kind, wordt nog te vaak voor lief genomen”, zegt hij. “Dat is historisch ook wel te verklaren, want door die keuze zijn er steeds meer ziekten te genezen die vroeger niet te genezen waren.”

Kinderarts en intensivist dr. Piet Leroy

Trauma verminderen

Maar betere overlevingskansen kunnen ook gepaard gaan met discomfort, pijn en angst. Dat is een ondergeschoven kindje. Leroy: “Tot dertig jaar geleden werd zelfs gedacht dat jonge kinderen geen pijn kunnen voelen. Het is iets van de laatste tien, vijftien jaar dat hier aandacht voor is en er ook technieken zijn ontwikkeld die kunnen helpen. Maar veel wordt, nog steeds, overgelaten aan het intuïtieve. Ik vind dat we niet alleen het doel van genezen voorop moeten zetten, maar

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel