Dr. Van den Borne: ‘Voor ons was deze uitkomst van de immunotherapie ook heel bijzonder’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
25 april 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft gehad. Van ‘U heeft nog maar kort te leven’ tot ‘Er zijn geen aanwijzingen voor ziekteactiviteit meer’. Die ontwikkeling maakte een longkankerpatiënt door nadat zij zich voor immunotherapie had gemeld in het Catharina Ziekenhuis. Longarts dr. Ben van den Borne: “Voor ons was deze uitkomst ook heel bijzonder, want deze vrouw was een van de eersten die wij deze behandeling gaven.”

“In 2015 hoorde het Catharina Ziekenhuis bij de twaalf medisch centra die immunotherapie gingen toepassen bij longkankerpatiënten. Het was in die periode dat bij mij een relatief jonge vrouw op het spreekuur kwam die geschikt was voor deze behandeling”, vertelt longarts Ben van den Borne. “Ze was 53 jaar, had nog jonge kinderen en stond evenals haar echtgenoot midden in het werkzame en sociale leven. Bijna twintig jaar geleden was ze al eens aan kanker behandeld in een ander Noord-Brabants ziekenhuis; toen ging het om een schildkliercarcinoom dat chirurgisch was verwijderd. Ze had nooit te maken gekregen met recidief in de schildklier.”

Longarts Ben van den Borne

Progressief

Een aantal jaren later, in 2014, werd longkanker geconstateerd in hetzelfde ziekenhuis. “De longkanker bleek uitgezaaid, stadium IV, waarvoor ze werd behandeld met chemotherapie, cisplatin/pemetrexed. Helaas was daarmee de kous niet af. Enkele maanden later ontwikkelde ze chemotherapie geïnduceerde neuropathie en in het jaar erop was weer sprake van progressieve longkanker. Een nieuwe chemokuur sloeg helaas niet aan. ‘U heeft nog maar enkele maanden te

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel