Dr. Van der Lely: ‘Tegenwoordig zien we zelden 12-jarigen die door alcohol in coma raken’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
4 februari 2020

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft. Kinderarts dr. Nico van der Lely vertelt over een 13-jarig meisje dat na anderhalve liter Pisang Ambon in coma was geraakt. Er viel nog veel te verbeteren in de preventie en zorg op dit gebied, besefte hij.

Twaalf poliklinieken Jeugd en Alcohol. Het landelijk zorgprotocol ‘Voorkom alcoholschade bij jongeren’. De wettelijke verhoging van de alcoholleeftijd van zestien naar achttien jaar in het vorige decennium. Zie hier een aantal initiatieven die in een adem worden genoemd met dr. Nico van der Lely, kinderarts uit Reinier de Graaf. Was er ooit een specifieke patiënt die hem deed besluiten te pionieren binnen het toen nog vrijwel onontgonnen terrein ‘alcoholproblematiek bij jongeren’?

Kinderarts dr. Nico van der Lely

“Ik ben begonnen als IC-arts. In het toenmalige AMC in Amsterdam heb ik veel kinderen gezien die nog altijd op mijn netvlies staan. Ongeveer tien procent van de patiënten overleed, soms bijvoorbeeld door suïcide. Maar het is een patiënt in Reinier de Graaf geweest, ruim vijftien jaar geleden, die mij tot het besef bracht dat er op het vlak van preventie en zorg nog veel moest worden ontwikkeld binnen het thema ‘jeugd en alcohol’. Er was bijvoorbeeld geen medisch protocol, we stonden in Nederland bij wijze van spreken op nul.”

“Iemand inspireerde mij met het verhaal dat je leven bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de situatie thuis, de situatie op het werk en sociaal engagement”

Buiten bewustzijn

“Het was een doo

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel