DOQ

Dr. Van Doormaal: ‘Dankzij flexibele pleister is hersenvlies waterdicht te sluiten’

Nieuw: een soort ‘pleister’ kan voorkomen dat lekkage van hersenvocht ontstaat na een operatie. Het geesteskind van neurochirurg dr. Tristan van Doormaal uit het UMC Utrecht kreeg begin dit jaar de CE-markering. Artsen binnen de Europese Unie, IJsland, Zwitserland, Noorwegen en Liechtenstein kunnen nu sterk de kans vergroten dat de hersenvliezen gesloten blijven na de ingreep.

Alle veertig patiënten bij wie na de hersenoperatie een zogeheten sealant is aangebracht op de hersenvliezen, bleven vervolgens ‘waterdicht’. Zij namen deel aan een onderzoek dat werd uitgevoerd in het UMC Utrecht, het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg en het Universitätsspital Zürich. “We hebben een relatief eenvoudige oplossing gevonden voor een concreet en veelvoorkomend probleem”, zegt neurochirurg dr. Tristan van Doormaal.

neuro tristan van doormaal
Neurochirurg dr. Tristan van Doormaal (Foto: UMCU)

Aneurysma, epilepsie, hersentumor

De neurochirurg was al tijdens zijn opleiding geïnteresseerd in devices die de zorg in de operatiekamer verbeteren en veiliger maken. Hij promoveerde er ook op. “Het ging destijds om oplossingen voor zeldzame en ingewikkelde problemen. Aan het eind van mijn opleiding, ongeveer zeven jaar geleden, begon ik te denken: wat is een gróte uitdaging in de neurochirurgie waarvoor een innovatie zou moeten worden ontwikkeld? Ik kwam al snel uit bij de lekkage van hersenvocht nadat een je een incisie hebt gemaakt in het hersenvlies, iets wat nodig is tijdens de operatie van bijvoorbeeld een patiënt met een aneurysma, epilepsie of hersentumor. Lekkage kan ook optreden na een ingreep in het ruggenmerg.”

De hersenpleister (Foto: UMCU)

Wondinfectie

Als een neurochirurg er niet in slaagt de patiënt ‘waterdicht’ achter te laten, zal spontaan vocht uit de schedel druppelen, meestal al kort na de operatie. Het verlaat het lichaam via de huid of via de neus wanneer iemand langs deze route is geopereerd aan bijvoorbeeld de hypofyse. Van Doormaal: “Onze hersenen drijven in vocht: iets meer dan een halve liter. Dit vocht is essentieel voor het overleven van de hersenen. Het hersenvlies is een soort leerachtige membraan die het vocht tegenhoudt. Als gevolg van lekkage kan bijvoorbeeld een wondinfectie of een diepere hersenvliesontsteking ontstaan. Dit kan permanente schade opleveren of zelfs een dodelijke afloop hebben.”

“Wat is een gróte uitdaging in de neurochirurgie waarvoor men een innovatie zou moeten ontwikkelen?”

Plakken en oplossen

Hoe kan worden gelijmd in een natte, glibberige omgeving? Dát was het grote en lastige vraagstuk waarvoor Van Doormaal zich geplaatst zag. “Neurochirurgen gebruiken natuurlijk al materiaal om het hersenvlies te hechten, maar er was nog niet speciaal iets ontworpen wat kan worden vastgeplakt aan de hersenvliezen. Ik heb vele bedrijven benaderd om gezamenlijk biotechnologisch materiaal te ontwikkelen. Zo kwam ik terecht bij Polyganics bv, een Gronings bedrijf dat een aantal veelbelovende technologieën op de plank had liggen: polymeren die én konden plakken in een natte omgeving én in de loop der tijd vanzelf oplosten. Dat laatste is belangrijk, want het doel is dat het hersenvlies uiteindelijk weer dichtgroeit.”

Na een aantal jaren van geëxperimenteer en verfijning hadden Van Doormaal en het biotechnologiebedrijf het gewenste product: een pleister die zich als het ware vastzuigt en lang genoeg blijft zitten om er nieuw hersenvlies in te laten groeien.

Twee lagen

De neurochirurg, behalve in het UMC Utrecht werkzaam in het Universitätsspital Zürich, legt uit: “Het is een flexibele pleister van acht bij acht centimeter, met een dikte van een paar millimeter. De onderste laag bestaat uit wit schuim en plakt goed op de hersenvliezen. Erboven bevindt zich een gladde, ondoordringbare polymeer-laag. Dankzij dit geheel is het hersenvlies waterdicht te sluiten. Binnen zes maanden is de pleister verdwenen.”

Veel patiënten kunnen hun voordeel doen met de sealant, vertelt Van Doormaal. “De drie ziekenhuizen hebben niet alleen onderzoek verricht naar de effectiviteit en veiligheid van het product, maar ook in kaart gebracht hoe vaak hersenvochtlekkage optreedt na een hersenoperatie. Het blijkt dat ongeveer zeven procent van de patiënten erdoor wordt getroffen.”

“Je hebt zowel een goede chirurg als een goed middel nodig om hersenvochtlekkage te vermijden” 

Nieuw onderzoek

Op basis van de positieve onderzoeksresultaten besloot de Europese Unie begin dit jaar het gebruik van de sealant toe te staan. Amerika wacht de uitkomsten af van een grotere studie die later dit jaar van start gaat en die Van Doormaal en anderen nu voorbereiden. “Het wordt een vergelijkend onderzoek: wat gebeurt er bij patiënten bij wie de pleister wordt bevestigd en patiënten bij wie dit niet gebeurt?”

Goede operatietechniek

(Foto: UMCU)

Van Doormaal, die geen financieel belang heeft bij de ‘pleister’, vertelt dat geïnteresseerde neurochirurgen in Europa de sealant binnenkort kunnen bestellen via hun ziekenhuis. “Maar denk niet dat deze tool volstaat”, adviseert hij. “De basis voor het voorkomen van hersenvochtlekkage is een goede operatietechniek. In de praktijk zijn het vaak minder ervaren artsen die aan het einde van de operatie de hersenvliezen, schedel en wond sluiten; artsen die de opleiding tot neurochirurg nog niet hebben afgerond. Je hebt zowel een goede chirurg als een goed middel nodig om lekkage te vermijden.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx