Dr. Van Doormaal: ‘Dankzij flexibele pleister is hersenvlies waterdicht te sluiten’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
30 januari 2020

Nieuw: een soort ‘pleister’ kan voorkomen dat lekkage van hersenvocht ontstaat na een operatie. Het geesteskind van neurochirurg dr. Tristan van Doormaal uit het UMC Utrecht kreeg begin dit jaar de CE-markering. Artsen binnen de Europese Unie, IJsland, Zwitserland, Noorwegen en Liechtenstein kunnen nu sterk de kans vergroten dat de hersenvliezen gesloten blijven na de ingreep.

Alle veertig patiënten bij wie na de hersenoperatie een zogeheten sealant is aangebracht op de hersenvliezen, bleven vervolgens ‘waterdicht’. Zij namen deel aan een onderzoek dat werd uitgevoerd in het UMC Utrecht, het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg en het Universitätsspital Zürich. “We hebben een relatief eenvoudige oplossing gevonden voor een concreet en veelvoorkomend probleem”, zegt neurochirurg dr. Tristan van Doormaal.

Neurochirurg dr. Tristan van Doormaal (Foto: UMCU)

Aneurysma, epilepsie, hersentumor

De neurochirurg was al tijdens zijn opleiding geïnteresseerd in devices die de zorg in de operatiekamer verbeteren en veiliger maken. Hij promoveerde er ook op. “Het ging destijds om oplossingen voor zeldzame en ingewikkelde problemen. Aan het eind van mijn opleiding, ongeveer zeven jaar geleden, begon ik te denken: wat is een gróte uitdaging in de neurochirurgie waarvoor een innovatie zou moeten worden ontwikkeld? Ik kwam al snel uit bij de lekkage van hersenvocht nadat een je een incisie hebt gemaakt in het hersenvlies, iets wat nodig is tijdens de operatie van bijvoorbeeld een patiënt met een aneurysma, epilepsie of hersentumor. Lekkage kan ook optreden na een ingreep in het ruggenmerg.” 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel