DOQ

E-health: “ Hartwacht is een goed voorbeeld van value based healthcare en Triple Aim”

Betere cardiologische zorg leveren en tegelijk ook de zorg betaalbaarder maken, dat is wat Hartwacht beoogt. Bij dit e-health concept voor hartmonitoring houden ervaren cardiologen hartpatiënten via een wearable op afstand in de gaten. Niet alleen initiatiefnemer Cardiologie Centra Nederland (CCN) is enthousiast over Hartwacht, maar ook diverse grote zorgverzekeraars.

Hoewel wereldwijd inmiddels meer dan 259 duizend medische apps zijn ontwikkeld, zijn zorgverzekeraars maar mondjesmaat geïnteresseerd in vergoeding van de toepassing van deze apps.

Totaalconcept

Maar Zilveren Kruis, VGZ, DSW, ONVZ en De Friesland vergoeden Hartwacht wél, en met de andere zorgverzekeraars lopen gesprekken. “Hartwacht is dan ook geen app maar een totaalconcept voor hartmonitoring, waarbij de patiënt op afstand bij Cardiologie Centra Nederland in de gaten wordt gehouden door ervaren cardiologen en verpleegkundigen”, zegt cardioloog Igor Tulevki, een van de initiatiefnemers.

Betaalbare zorg

“We kijken ook naar de schadelast op langere termijn”, zegt hij. “En we hebben met de zorgverzekeraars de afspraak dat wij het financiële risico dragen als de kosten hoger zijn dan de schadelast die nu wordt gedeclareerd. Dat we die afspraak konden maken, komt doordat we de ruimte zagen om op die kosten te besparen. Daarvoor moet je een schaalbaar concept hebben en je moet toegevoegde waarde kunnen leveren. En dat kan ons concept, want wij zijn echt bezig om de zorg betaalbaarder te maken.”

Hartwacht: monitoring op afstand

Inmiddels zijn al meer dan zeshonderd patiënten geïncludeerd. “Al een vrij groot cohort dus”, zegt Tulevski. “Voor het einde van het jaar zullen het er tweeduizend zijn. De resultaten zijn echt veelbelovend.”

De kern van het succes, stelt Tulevski, is eenvoud en een robuust systeem. “De patiënt krijgt een wearable”, legt hij uit. “We hebben een koppeling met het elektronisch patiëntendossier en dat bepaalt de relevantie van de data. De cardioloog kan daaruit trends afleiden en als het nodig is beleid uitzetten en doorgeven aan de patiënt welke actie nodig is.”

Van tweede naar nulde lijn

In recente berichtgeving stelde Tulevski dat de eerste resultaten uit onderzoek naar de waarde van Hartwacht dermate positief zijn, dat bewezen is dat e-health geen belofte meer is maar écht werkt in de praktijk. “Dat zoveel patiënten nu op deze manier kunnen worden geholpen, scheelt heel veel poli- en SEH-bezoeken”, zegt hij. “Het scheelt ook kosten voor de patiënt. Die hoeft geen vrij te nemen van zijn werk voor ziekenhuisbezoek, hoeft niemand mee te nemen, geen parkeergeld te betalen. De patiënt gaat rechtstreeks van tweede naar nulde lijn. Hartwacht is hiermee een duidelijk voorbeeld van value based healthcare en van Triple Aim, maar het belangrijkste is natuurlijk dat vooral de patiënt beter af is. Die heeft veel meer gevoel van controle. En hij heeft een groter gevoel van veiligheid omdat de cardioloog voortdurend meekijkt. Het concept polikliniek is niet meer van deze tijd”, stelt Tulevski. “Daar kom je als de cardioloog tijd heeft, niet als je klachten hebt. Dan is de cardioloog er niet en de huisarts weet niet wat hij moet doen. Dus gaat de patiënt naar de SEH, waar heel veel patiënten zitten te wachten. Met Hartwacht kunnen we dit systeem op zijn kop zetten.”

Toenemende acceptatie

De meeste cardiologen zijn positief over Hartwacht, zegt Tulevski. “We staan open voor kritiek, want dat helpt alleen maar om het systeem beter te maken. Maar we zijn natuurlijk heel blij met collega’s die het nu al omarmen. En vooral met patiënten die dit doen. Begrijpelijkerwijs zitten er op dit moment nog mensen tussen die niet vertrouwd zijn met de techniek, maar dat is niet erg. Aan e-mail en internet hebben mensen ook moeten wennen. De acceptatie zal in de komende jaren vanzelf verder toenemen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx