DOQ

‘Evidence based? Het is simpelweg onmogelijk om alles te onderzoeken’

Er mag wel eens meer nadruk worden gelegd op het nastreven van goede zorg, in plaats van evidence based zorg, meent prof. dr. Yvo Smulders. Vooral bestuurders en zorgverzekeraars slaan soms door in hun lofzang op evidence based, constateert hij. “Echte fouten worden zelden veroorzaakt door gebrek aan kennis en protocollen, maar veel vaker door gebrek aan communicatie en verantwoordelijkheidsgevoel.”

Prof.dr Yvo Smulders, hoogleraar interne geneeskunde aan het VUmc in Amsterdam, is kritisch over de interpretatie die aan het begrip evidence based wordt gegeven. “Laat ik voorop stellen dat epidemiologisch onderzoek van grote waarde is”, zegt hij, “maar we moeten ons er niet op blindstaren. En we mogen niet vergeten dat er ook andere bronnen van bewijs of informatie zijn die medici helpen in hun werk, zoals kennis van de pathofysiologie of van extrapolatie. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de ervaringsdeskundigheid van de behandelaar. Ik denk dat we allemaal voorbeelden kennen van oudere artsen die al een aantal jaar hun vakliteratuur niet meer zo stelselmatig bijhouden, maar die dit ruimschoots goedmaken door de schat aan ervaring die ze in hun dagelijkse praktijk hebben opgebouwd.”

Andere bronnen van bewijs
Daarnaast is er voor de behandelaar ook de informatie over behandelingen of middelen waarop patiënten in een eerder stadium van hun behandeling goed reageerden, stelt Smulders. “Epidemiologisch onderzoek is dus niet álles wil ik maar zeggen. Gelukkig maar, als ik alleen maar behandelingen mocht bieden die volgens die definitie evidence based zijn, kon ik iedere ochtend om half tien weer naar huis. Het is ook simpelweg niet mogelijk om alles te onderzoeken. In een aantal gevallen is het jammer dat dit niet gebeurt, maar het is gewoon de realiteit waarmee we te maken hebben. Alles onderzoeken is onmogelijk en onbetaalbaar. Dat is ook geen onoverkomelijk bezwaar, gelet op het feit dat we ook die andere bronnen van bewijs of informatie tot onze beschikking hebben. Het probleem is alleen dat de laatste tien jaar vooral de bestuurders en zorgverzekeraars zoveel waarde zijn gaan hechten aan het beperkte begrip van evidence based. En die laatste dan natuurlijk vooral om omzetplafonds en vergoedingscriteria te kunnen instellen.”

Verzakelijking van de zorg
In opiniërende artikelen wil Smulders nog wel eens het belang benadrukken dat hij ook hecht aan de zachte kant van de geneeskunde. Maar zou hij zo ver willen gaan te zeggen dat goede zorg meer zit in de zachte kwaliteiten zoals toewijding, teamwork en goede communicatie dan in evidence based? “Nou, of ik zo ver zou gaan weet ik niet”, zegt hij. “Bovendien sluiten de zachte kanten de harde niet uit. Maar ik zou tegelijkertijd zo’n uitspraak wel snappen, want ik ben ervan overtuigd dat de verzakelijking van de zorg, het overmatig focussen op feiten en procedures, de patiënt soms schade toebrengt. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat echte fouten zelden veroorzaakt worden door gebrek aan kennis en protocollen, maar veel vaker door gebrek aan communicatie en verantwoordelijkheidsgevoel.”

Placebo-effect inzetten
In ieder geval is duidelijk dat Smulders van mening is dat het nastreven van goede zorg belangrijker is dan het nastreven van evidence based, zeker als onder dat laatste alleen epidemiologisch onderzoek als evidence wordt begrepen. Geldt dit ook als die goede zorg het gevolg is van het placebo-effect? “Ja”, zegt hij, “daar laten we veel liggen. Hier schiet me meteen het mooie onderzoek te binnen naar medicamenteuze behandeling van migraine. Proefpersonen kregen zowel een placebo als een bewezen effectief geneesmiddel op twee manieren aangeboden: óf met goede uitleg en een positief verwachtingspatroon, óf gewoon over de toonbank geschoven. De placebo die met goede uitleg en verwachtingen werd gegeven deed het ongeveer net zo goed als het bewezen effectieve geneesmiddel dat gewoon over de toonbank ging. Maar het effectieve middel mét de goede uitleg erbij deed het verreweg het beste.”

Transparantie
Wat medici vooral in de weg zit is het feit dat ze altijd de bijwerkingen van geneesmiddelen moeten vermelden, zegt Smulders. “Dit kan ertoe leiden dat patiënten daar ook werkelijk last van krijgen, het nocebo-effect. Het is de prijs van onze transparantie. Alternatieve genezers verstaan de kunst van het placebo-effect benutten beter. En ze hebben niet de verplichting om bijwerkingen te vermelden.”

Auteur: Frank van Wijck, Medisch Journalist

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”