DOQ

Hoogleraar neuroradiologie Frederik Barkhof krijgt oeuvreprijs voor MS-onderzoek

Frederik Barkhof krijgt de John Dystel Award van de Amerikaanse MS Society. Hij krijgt deze oeuvreprijs voor zijn innovatieve onderzoek naar het gebruik van MRI bij onderzoek naar de ziekte multiple sclerose (MS). Barkhof is hoogleraar neuroradiologie bij VUmc en sinds 2015 ook werkzaam bij het UCL, in Londen. Mede dankzij zijn werk, staat het VUmc MS Centrum Amsterdam in de top drie van de wereld. De prijs wordt op 22 april uitgereikt tijdens het internationale wetenschappelijke neurologie congres AAN in Los Angeles.

Internationaal geniet Barkhof grote bekendheid met de Barkhof-criteria voor het beoordelen van MRI-scans voor MS. “We hadden eind jaren tachtig in VUmc als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland een MRI-scanner”, vertelt hij. “Het was bekend dat MS witte vlekjes geeft op de MRI-scan van de hersenen van mensen met MS. Echter, heel veel andere hersenziektes, maar ook veroudering en verhoogde bloeddruk geven witte vlekjes. Dus hoe kan je dat onderscheiden.”

Barkhof-criteria
Barkhof heeft onderzocht welke patronen van witte vlekjes voorkomen bij mensen met MS. Die MRI-criteria voor de beoordeling van MRI-scans bij MS staan bekend onder de naam Barkhof-criteria. Vroeger was de diagnose MS voornamelijk afhankelijk van klachten die gemeld werden bij de neuroloog en onderzoek van hersenvocht. In 2001 is, dankzij het werk van Barkhof, de uitslag van het MRI-onderzoek toegevoegd aan het stellen van de diagnose MS.

Beter voorspellen ziektebeloop
Naast het versnellen van de diagnose van MS heeft Barkhof bijgedragen aan het beter voorspellen van het verloop van de ziekte en aan het sneller meten van het effect van medicijnen op de ziekteactiviteit. Barkhof: “MRI-onderzoek heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Als je beelden van nu vergelijkt met die van dertig jaar geleden, zijn ze zoveel scherper geworden. We kunnen zoveel meer zien. We zien niet alleen vlekken in de witte stof van de hersenen – waar de zenuwuitlopers zitten – maar ook afwijkingen in de grijze stof – waar de zenuwcellen zelf zitten. Dit heeft ons idee over MS totaal veranderd. MS wordt niet langer gezien als een pure ontstekingsziekte van de witte stof, maar steeds meer als een degeneratieve ziekte van de hersenen.”

Bron: VUmc
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx