Hoogleraar neuroradiologie Frederik Barkhof krijgt oeuvreprijs voor MS-onderzoek

mm
redactie
Redactioneel,
7 maart 2018

Frederik Barkhof krijgt de John Dystel Award van de Amerikaanse MS Society. Hij krijgt deze oeuvreprijs voor zijn innovatieve onderzoek naar het gebruik van MRI bij onderzoek naar de ziekte multiple sclerose (MS). Barkhof is hoogleraar neuroradiologie bij VUmc en sinds 2015 ook werkzaam bij het UCL, in Londen. Mede dankzij zijn werk, staat het VUmc MS Centrum Amsterdam in de top drie van de wereld. De prijs wordt op 22 april uitgereikt tijdens het internationale wetenschappelijke neurologie congres AAN in Los Angeles.

Internationaal geniet Barkhof grote bekendheid met de Barkhof-criteria voor het beoordelen van MRI-scans voor MS. “We hadden eind jaren tachtig in VUmc als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland een MRI-scanner”, vertelt hij. “Het was bekend dat MS witte vlekjes geeft op de MRI-scan van de hersenen van mensen met MS. Echter, heel veel andere hersenziektes, maar ook veroudering en verhoogde bloeddruk geven witte vlekjes. Dus hoe kan je dat onderscheiden.”

Barkhof-criteria
Barkhof heeft onderzocht welke patronen van witte vlekjes voorkomen bij mensen met MS. Die MRI-criteria voor de beoordeling van MRI-scans bij MS staan bekend onder de naam Barkhof-criteria. Vroeger was de diagnose MS voornamelijk afhankelijk van klachten die gemeld werden bij de neuroloog en onderzoek van hersenvocht. In 2001 is, dankzij het werk van Barkhof, de uitslag van het MRI-onderzoek toegevoegd aan het stellen van de diagnose MS.

Beter voorspellen ziektebeloop
Naast het versnellen van de diagnose van MS heeft Barkhof bijgedragen aan het beter voorspellen van het verloop van de ziekte en aan het sneller meten van het effect van medicijnen op de ziekteactiviteit. Barkhof: “MRI-onderzoek heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Als je beelden van nu vergelijkt met die van dertig jaar geleden, zijn ze zoveel scherper geworden. We kunnen zoveel meer zien. We zien niet alleen vlekken in de witte stof van de hersenen – waar de zenuwuitlopers zitten – maar ook afwijkingen in de grijze stof – waar de zenuwcellen zelf zitten. Dit heeft ons idee over MS totaal veranderd. MS wordt niet langer gezien als een pure ontstekingsziekte van de witte stof, maar steeds meer als een degeneratieve ziekte van de hersenen.”

Bron: VUmc
, , , , ,
Deel dit artikel