DOQ

Hoogleraar neuroradiologie Frederik Barkhof krijgt oeuvreprijs voor MS-onderzoek

Frederik Barkhof krijgt de John Dystel Award van de Amerikaanse MS Society. Hij krijgt deze oeuvreprijs voor zijn innovatieve onderzoek naar het gebruik van MRI bij onderzoek naar de ziekte multiple sclerose (MS). Barkhof is hoogleraar neuroradiologie bij VUmc en sinds 2015 ook werkzaam bij het UCL, in Londen. Mede dankzij zijn werk, staat het VUmc MS Centrum Amsterdam in de top drie van de wereld. De prijs wordt op 22 april uitgereikt tijdens het internationale wetenschappelijke neurologie congres AAN in Los Angeles.

Internationaal geniet Barkhof grote bekendheid met de Barkhof-criteria voor het beoordelen van MRI-scans voor MS. “We hadden eind jaren tachtig in VUmc als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland een MRI-scanner”, vertelt hij. “Het was bekend dat MS witte vlekjes geeft op de MRI-scan van de hersenen van mensen met MS. Echter, heel veel andere hersenziektes, maar ook veroudering en verhoogde bloeddruk geven witte vlekjes. Dus hoe kan je dat onderscheiden.”

Barkhof-criteria
Barkhof heeft onderzocht welke patronen van witte vlekjes voorkomen bij mensen met MS. Die MRI-criteria voor de beoordeling van MRI-scans bij MS staan bekend onder de naam Barkhof-criteria. Vroeger was de diagnose MS voornamelijk afhankelijk van klachten die gemeld werden bij de neuroloog en onderzoek van hersenvocht. In 2001 is, dankzij het werk van Barkhof, de uitslag van het MRI-onderzoek toegevoegd aan het stellen van de diagnose MS.

Beter voorspellen ziektebeloop
Naast het versnellen van de diagnose van MS heeft Barkhof bijgedragen aan het beter voorspellen van het verloop van de ziekte en aan het sneller meten van het effect van medicijnen op de ziekteactiviteit. Barkhof: “MRI-onderzoek heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Als je beelden van nu vergelijkt met die van dertig jaar geleden, zijn ze zoveel scherper geworden. We kunnen zoveel meer zien. We zien niet alleen vlekken in de witte stof van de hersenen – waar de zenuwuitlopers zitten – maar ook afwijkingen in de grijze stof – waar de zenuwcellen zelf zitten. Dit heeft ons idee over MS totaal veranderd. MS wordt niet langer gezien als een pure ontstekingsziekte van de witte stof, maar steeds meer als een degeneratieve ziekte van de hersenen.”

Bron: VUmc
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx