‘Huisarts kan met positief taalgebruik winst boeken bij ALK-patiënt’
Redactioneel
28 december 2022
Zeg je ‘Ik hoor geen gekke dingen’ of ‘De longen klinken schoon’? Taal- en communicatiewetenschapper Inge Stortenbeker: “Inhoudelijk zijn de uitspraken hetzelfde, maar bij de tweede is de woordkeuze positief, wat een gunstiger effect heeft op hoe de patiënt zich voelt.” Stortenbeker onderzocht de invloed van taalgebruik en woordkeuze door huisartsen bij patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten.
Machteloosheid. Dat gevoel krijgen zowel arts als patiënt wanneer een onderzoek naar een aanhoudende lichamelijke klacht (ALK) geen verklaring oplevert. Inge Stortenbeker: “Iedere arts zal het herkennen: een patiënt presenteert zich met een lichamelijke klacht. Je laat bijvoorbeeld bloed afnemen, maar er komen geen afwijkende waarden naar voren uit het onderzoek. Behalve machteloosheid hebben patiënten dan vaak ook het gevoel niet serieus te worden genomen. ALK zijn een veelvoorkomend probleem in de huisartsenpraktijk. Houd je de strengste definitie aan, dan gaat het om 3 tot 12% van de bezoeken. Gebruik je een lossere omschrijving, dan is bij 40 tot 50% sprake van ALK. Wie heeft zich niet weleens bij de huisarts gemeld met buik-, hoofd- of rugpijn waarvoor de dokter geen verklaring had, en die in de loop van de tijd verdween?”
“Wel klachten en geen verklaring: voor de huisarts een uitdaging op communicatievlak”
Taal- en communicatiewetenschapper Inge Stortenbeker
Video-opnamen
Vanwege de omvang van het probleem besloot Inge Stortenbeker, zelf dochter van een huisarts, promotieonderzoek te verrichten naar taalgebruik en woordkeuze bij ALK. “E
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: