DOQ

‘Huisarts kan met positief taalgebruik winst boeken bij ALK-patiënt’

Zeg je ‘Ik hoor geen gekke dingen’ of ‘De longen klinken schoon’? Taal- en communicatiewetenschapper Inge Stortenbeker: “Inhoudelijk zijn de uitspraken hetzelfde, maar bij de tweede is de woordkeuze positief, wat een gunstiger effect heeft op hoe de patiënt zich voelt.” Stortenbeker onderzocht de invloed van taalgebruik en woordkeuze door huisartsen bij patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten.

Machteloosheid. Dat gevoel krijgen zowel arts als patiënt wanneer een onderzoek naar een aanhoudende lichamelijke klacht (ALK) geen verklaring oplevert. Inge Stortenbeker: “Iedere arts zal het herkennen: een patiënt presenteert zich met een lichamelijke klacht. Je laat bijvoorbeeld bloed afnemen, maar er komen geen afwijkende waarden naar voren uit het onderzoek. Behalve machteloosheid hebben patiënten dan vaak ook het gevoel niet serieus te worden genomen. ALK zijn een veelvoorkomend probleem in de huisartsenpraktijk. Houd je de strengste definitie aan, dan gaat het om 3 tot 12% van de bezoeken. Gebruik je een lossere omschrijving, dan is bij 40 tot 50% sprake van ALK. Wie heeft zich niet weleens bij de huisarts gemeld met buik-, hoofd- of rugpijn waarvoor de dokter geen verklaring had, en die in de loop van de tijd verdween?”

“Wel klachten en geen verklaring: voor de huisarts een uitdaging op communicatievlak”

Taal- en communicatiewetenschapper Inge Stortenbeker

Video-opnamen

Vanwege de omvang van het probleem besloot Inge Stortenbeker, zelf dochter van een huisarts, promotieonderzoek te verrichten naar taalgebruik en woordkeuze bij ALK. “E

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »