Huisarts Van den Hurk over pilot GezondDorp: ‘Minder pillen, meer échte gesprekken met patiënt’

mm
Brenda Kluijver
Redactioneel,
9 oktober 2019

Wat begon als een lokale leefstijl-pilot in een dorp, krijgt intussen landelijke aandacht en uitrol: GezondDorp. Huisarts Norbert van den Hurk, medebedenker: “Eerder schreef ik vooral pillen voor, nu ga ik met mijn patiënten om de tafel om hun leefstijl onder de loep te nemen.”

Huisarts Norbert van den Hurk heeft in zijn eigen dorp Leende een ware leefstijlverandering ontketend. Het leverde hem de titel Leefstijlarts van het Jaar op en de rest van Nederland raakt intussen enthousiast. “Dorpsgenoot Hans van Kuijk, sportarts, benaderde mij een aantal jaar geleden met zijn ideeën over leefstijlverandering. Ik zag ook wat hij zag: veel patiënten die mager aten en goed bewogen, maar die toch te zwaar bleven en medicatie nodig hadden voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of diabetes type 2. Toen Hans zei dat minderen met koolhydraten en het toevoegen van meer gezonde vetten aan voeding wel eens een groot verschil kon gaan maken, verklaarde ik hem voor gek. Ik stond erop om bewijs te zoeken tegen dat idee, maar dat was nog best lastig. Heel behouden besloot ik samen met Hans toch met deze andere manier van voeding aan de slag te gaan, in een klein project: GezondDorp.”

Huisarts Norbert van den Hurk
(Bron foto: dr. Van den Hurk)

Schijf van Vijf

Van den Hurk en Van Kuijk, bekende gezichten in Leende, hielden twee voorlichtingsbijeenkomsten. Er verscheen in totaal zo’n 650 man. “Mensen stelden vragen die ik ook eerst had: ‘Hoe kan dat nou, ik houd me altijd aan de Schijf van Vijf en er verandert niks?’ Ons verhaal hielden we simpel: wat heeft ons lichaam nu eigenlijk nodig? Hoe zag on

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel