DOQ

Jonge artsen over de Zorg van Morgen

“Als coassistent observeer je de zorg van een afstand en krijg je een goed beeld van hoe die zorg georganiseerd is”, zegt Amber Boot, die dit voorjaar afstudeerde als basisarts aan de Universiteit van Amsterdam. “Je ziet dan dat de zorg niet lekker loopt, dat de houdbaarheid, toegankelijkheid en menselijkheid in het gedrang komen.” Samen met drie collega’s stimuleert Boot de discussie over verandering.

Amber Boot en drie andere coassistenten besloten op zoek te gaan naar oplossingen die het vastlopen van de zorg moeten voorkomen. “We zagen de obstakels en wilden niet stilzitten, klagen over de gang van zaken of alleen de symptomen bestrijden.” Als eerste gingen de vier op zoek naar zorgverleners die zelf hun probleem met de vastlopende zorg oplosten. “We vonden zulke mooie voorbeelden dat we ze een podium wilden geven”, zegt Boot.

“Er is geen ruimte of tijd om deze mensen echt beter te maken”

Basisarts Amber Boot

Podium

Dat podium werd een documentaire. Met een crowdfunding haalden de vier genoeg geld binnen om zelf, met professionele hulp, een documentaire te maken waarin ze artsen, patiënten en bestuurders aan het woord laten om over hun oplossingen voor de zorg te praten.

De documentaire signaleert twee grote problemen. Boot: “Een steeds groter aantal patiënten komt met chronische klachten in het ziekenhuis. Vaak is de oorzaak van de klachten leefstijlgerelateerd. We helpen de patiënt met pillen of een operatie, voor meer is meestal geen tijd. Met zo’n behandeling pak je echter de diepere oorzaak van bijvoorbeeld de slechte leefstijl niet aan. Er is geen ruimte of tijd om deze mensen echt beter te maken. Daarnaast zien we dat door de toenemende werkdruk in de zorg steeds meer medewerkers uitvallen, wat natuurlijk niet meehelpt.”

Meer concreet noemt Boot twee voorbeelden van artsen die in de documentaire vertellen hoe ze meer tijd voor hun patiënten kunnen vrijmaken. “Een arts die voor patiënten met kanker zorgt, past integrative medicine toe. Naast de reguliere oncologische zorg heeft deze aandacht voor de slaap, voeding, beweging en ontspanning van de patiënt. Met deze holistische benadering ondersteunt de arts de algemene gezondheid van de patiënt. Wie goed slaapt, eet en ontspant, krijgt een sterker lichaam en kan een chemotherapie of operatie beter doorstaan.”

Haalbare doelen

Het tweede voorbeeld dat de jonge arts noemt gaat over pijngeneeskunde. Een arts helpt patiënten anders met hun pijn om te gaan. “Tijdens een 12 weken durend programma probeert deze de kwaliteit van leven van de patiënten te verbeteren door naar andere doelen te zoeken dan alleen pijnvrij zijn. In de documentaire vertelt de arts over een vrouw die haar kleinkind weer zonder pijn vast wilde houden. Dit soort doelen motiveren mensen om bijvoorbeeld een betere leefstijl na te streven.”

“Als mens zijn we geïndoctrineerd om pas gebruik van de gezondheidszorg te maken als we zorg nodig hebben”

Preventie

De voorbeelden die Boot noemt kosten meer tijd. Is dit wel realistisch in de overbelaste zorg? “De grootste winst zit in het verplaatsen van een deel van de zorg richting preventie. Op de korte termijn levert dat meer werk op maar op de langere termijn leidt het tot minder patiënten in het ziekenhuis. Je vergroot immers de zelfredzaamheid van mensen. Om dit te bereiken moet wel de knop richting de transitie naar een haalbare zorg om. Het is makkelijk om te wijzen op grote keuzes die de politiek moet maken, bijvoorbeeld over het aanbod van ongezonde voeding in de supermarkt. Maar, als arts kunnen we zelf aan de slag. Preventie gaat immers ook over gezondheidszorg. Als mens zijn we geïndoctrineerd om pas gebruik van de gezondheidszorg te maken als we zorg nodig hebben. Waar blijft het stukje gezondheid in het woord gezondheidszorg dan?”

De documentaire Zorg van Morgen wordt op diverse plekken in het land vertoond. De film is een startpunt voor een discussie over de Zorg van Morgen aansluitend aan de vertoning. Zelf een voorstelling met discussie organiseren is mogelijk. Kijk voor meer informatie op LinkedIn of Instagram.
www.linkedin.com/company/zorgvanmorgendocumentaire/
www.instagram.com/zorg.van.morgen

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: ‘Niet het stelsel, maar onze menta­liteit moet op de schop’

Naar dit artikel »