DOQ

Jonge artsen over de Zorg van Morgen

“Als coassistent observeer je de zorg van een afstand en krijg je een goed beeld van hoe die zorg georganiseerd is”, zegt Amber Boot, die dit voorjaar afstudeerde als basisarts aan de Universiteit van Amsterdam. “Je ziet dan dat de zorg niet lekker loopt, dat de houdbaarheid, toegankelijkheid en menselijkheid in het gedrang komen.” Samen met drie collega’s stimuleert Boot de discussie over verandering.

Amber Boot en drie andere coassistenten besloten op zoek te gaan naar oplossingen die het vastlopen van de zorg moeten voorkomen. “We zagen de obstakels en wilden niet stilzitten, klagen over de gang van zaken of alleen de symptomen bestrijden.” Als eerste gingen de vier op zoek naar zorgverleners die zelf hun probleem met de vastlopende zorg oplosten. “We vonden zulke mooie voorbeelden dat we ze een podium wilden geven”, zegt Boot.

“Er is geen ruimte of tijd om deze mensen echt beter te maken”

Basisarts Amber Boot

Podium

Dat podium werd een documentaire. Met een crowdfunding haalden de vier genoeg geld binnen om zelf, met professionele hulp, een documentaire te maken waarin ze artsen, patiënten en bestuurders aan het woord laten om over hun oplossingen voor de zorg te praten.

De documentaire signaleert twee grote problemen. Boot: “Een steeds groter aantal patiënten komt met chronische klachten in het ziekenhuis. Vaak is de oorzaak van de klachten leefstijlgerelateerd. We helpen de patiënt met pillen of een operatie, voor meer is meestal geen tijd. Met zo’n behandeling pak je echter de diepere oorzaak van bijvoorbeeld de slechte leefstijl niet aan. Er is geen ruimte of tijd om deze mensen echt beter te maken. Daarnaast zien we dat door de toenemende werkdruk in de zorg steeds meer medewerkers uitvallen, wat natuurlijk niet meehelpt.”

Meer concreet noemt Boot twee voorbeelden van artsen die in de documentaire vertellen hoe ze meer tijd voor hun patiënten kunnen vrijmaken. “Een arts die voor patiënten met kanker zorgt, past integrative medicine toe. Naast de reguliere oncologische zorg heeft deze aandacht voor de slaap, voeding, beweging en ontspanning van de patiënt. Met deze holistische benadering ondersteunt de arts de algemene gezondheid van de patiënt. Wie goed slaapt, eet en ontspant, krijgt een sterker lichaam en kan een chemotherapie of operatie beter doorstaan.”

Haalbare doelen

Het tweede voorbeeld dat de jonge arts noemt gaat over pijngeneeskunde. Een arts helpt patiënten anders met hun pijn om te gaan. “Tijdens een 12 weken durend programma probeert deze de kwaliteit van leven van de patiënten te verbeteren door naar andere doelen te zoeken dan alleen pijnvrij zijn. In de documentaire vertelt de arts over een vrouw die haar kleinkind weer zonder pijn vast wilde houden. Dit soort doelen motiveren mensen om bijvoorbeeld een betere leefstijl na te streven.”

“Als mens zijn we geïndoctrineerd om pas gebruik van de gezondheidszorg te maken als we zorg nodig hebben”

Preventie

De voorbeelden die Boot noemt kosten meer tijd. Is dit wel realistisch in de overbelaste zorg? “De grootste winst zit in het verplaatsen van een deel van de zorg richting preventie. Op de korte termijn levert dat meer werk op maar op de langere termijn leidt het tot minder patiënten in het ziekenhuis. Je vergroot immers de zelfredzaamheid van mensen. Om dit te bereiken moet wel de knop richting de transitie naar een haalbare zorg om. Het is makkelijk om te wijzen op grote keuzes die de politiek moet maken, bijvoorbeeld over het aanbod van ongezonde voeding in de supermarkt. Maar, als arts kunnen we zelf aan de slag. Preventie gaat immers ook over gezondheidszorg. Als mens zijn we geïndoctrineerd om pas gebruik van de gezondheidszorg te maken als we zorg nodig hebben. Waar blijft het stukje gezondheid in het woord gezondheidszorg dan?”

De documentaire Zorg van Morgen wordt op diverse plekken in het land vertoond. De film is een startpunt voor een discussie over de Zorg van Morgen aansluitend aan de vertoning. Zelf een voorstelling met discussie organiseren is mogelijk. Kijk voor meer informatie op LinkedIn of Instagram.
www.linkedin.com/company/zorgvanmorgendocumentaire/
www.instagram.com/zorg.van.morgen

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: ‘Niet het stelsel, maar onze menta­liteit moet op de schop’

Naar dit artikel »