DOQ

Kliniek brengt meer experimenteel kankeronderzoek naar regio Nijmegen

Een nieuwe kliniek en een team dat bruist van de energie moet meer onderzoek met experimentele kankermedicatie opleveren. Oncoloog en hoogleraar Carla van Herpen is blij met de schaalvergroting in het Radboudumc, ook omdat ze extra aandacht kan besteden aan patiënten met zeldzame kankers.

Nijmegen heeft de primeur van een eerste echte kliniek met Fase-I-onderzoek op het gebied van kanker buiten de Randstad. De kliniek die eind januari in het Radboudumc in Nijmegen de deuren opende, biedt experimentele kankerbehandelingen voor patiënten die elders zijn uitbehandeld.

“We hebben de mensen, we hebben de bedden en we kunnen snel schakelen”

Oncoloog en hoogleraar Carla van Herpen

Regio

Internist-oncoloog Carla van Herpen is de drijvende kracht achter de kliniek. Die neemt kankerpatiënten aan die in de palliatieve fase van de ziekte zitten, maar nog fit genoeg zijn om experimentele behandelingen aan te kunnen.
 “Het Fase-I-onderzoek, het eerste onderzoek bij mensen, gebeurde tot nu toe vooral in het westen van het land”, vertelt ze. “Met onze schaalvergroting kunnen we patiënten uit deze regio behandelingen bieden. We hebben de mensen, we hebben de bedden en we kunnen snel schakelen”, somt ze op waarbij ze benadrukt dat zij en haar team bruisen van de energie. “Als een ethische commissie het ja-woord geeft voor onderzoek, kunnen wij hier snel van start.”

“We moeten ons echt bewust worden van de inhaalslag die nodig is voor zeldzame kankers”

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »