DOQ

Kliniek brengt meer experimenteel kankeronderzoek naar regio Nijmegen

Een nieuwe kliniek en een team dat bruist van de energie moet meer onderzoek met experimentele kankermedicatie opleveren. Oncoloog en hoogleraar Carla van Herpen is blij met de schaalvergroting in het Radboudumc, ook omdat ze extra aandacht kan besteden aan patiënten met zeldzame kankers.

Nijmegen heeft de primeur van een eerste echte kliniek met Fase-I-onderzoek op het gebied van kanker buiten de Randstad. De kliniek die eind januari in het Radboudumc in Nijmegen de deuren opende, biedt experimentele kankerbehandelingen voor patiënten die elders zijn uitbehandeld.

“We hebben de mensen, we hebben de bedden en we kunnen snel schakelen”

Oncoloog en hoogleraar Carla van Herpen

Regio

Internist-oncoloog Carla van Herpen is de drijvende kracht achter de kliniek. Die neemt kankerpatiënten aan die in de palliatieve fase van de ziekte zitten, maar nog fit genoeg zijn om experimentele behandelingen aan te kunnen.
 “Het Fase-I-onderzoek, het eerste onderzoek bij mensen, gebeurde tot nu toe vooral in het westen van het land”, vertelt ze. “Met onze schaalvergroting kunnen we patiënten uit deze regio behandelingen bieden. We hebben de mensen, we hebben de bedden en we kunnen snel schakelen”, somt ze op waarbij ze benadrukt dat zij en haar team bruisen van de energie. “Als een ethische commissie het ja-woord geeft voor onderzoek, kunnen wij hier snel van start.”

“We moeten ons echt bewust worden van de inhaalslag die nodig is voor zeldzame kankers”

Zeldzame kankers

Van Herpens energie bruist ook omdat ze nu meer onderzoek hoopt te doen naar behandelingen bij zeldzame kankers. Als hoogleraar zeldzame kankers aan het Radboudumc ijvert ze al jaren voor meer aandacht voor bijvoorbeeld hoofd-halskanker. “Uit data blijkt dat de prognose van niet-zeldzame kankers in twintig jaar tijd enorm is verbeterd. De vijfjaarsoverleving is gestegen van 59 naar 72 procent. Maar bij de zeldzame kankers gaat het maar om een stijging van 50 naar 56 procent. De reden? Te weinig onderzoek en toch ook te weinig interesse van farmaceuten.”

“We moeten ons echt bewust worden van de inhaalslag die nodig is voor zeldzame kankers. Soms is het frustrerend. Zo zit er nu een nieuw middel voor borstkanker in de sluis dat ook werkt bij speekselklierkanker. De resultaten met dat middel zijn bij die zeldzame kanker veruit het best. Maar dan wordt het middel wel voor borstkanker geregistreerd en niet voor speekselklierkanker.”

“We willen weten wat patiënten belangrijk vinden, waar ze blij van worden”

Patiënten

Op de vraag of haar kliniek patiënten valse hoop biedt antwoord Van Herpen met een stellig ‘Zeker niet!’ “Patiënten die bij ons komen en meedoen krijgen palliatieve zorg, ze krijgen een consult van een palliatief team. We richten ons in onze Fase-I-unit op kwaliteit van leven. We willen weten wat patiënten belangrijk vinden, waar ze blij van worden. Het middel dat ze krijgen kan werken, maar dan is er nog een beperkte kans dat ze er zelf iets aan hebben.” 

De medewerking van patiënten is voor de ervaren internist-oncoloog na alle jaren van onderzoek allerminst een vanzelfsprekendheid. “Op Wereldkankerdag hadden we een zaal met driehonderd patiënten. Zo mooi om daarbij stil te staan, dat ieder middel dat we nu inzetten ooit is gestart met een Fase-I-studie. Zonder deelnemers hadden we de huidige middelen nooit gehad.”

Samenwerking

De blijdschap met de kliniek in het oosten van het land betekent geenszins dat de onderzoekers in Nijmegen op een eilandje werken. De oncologen en onderzoekers in Nederland die zich bezighouden met Fase-I-onderzoek weten elkaar volgens Van Herpen prima te vinden. “We kennen elkaar in het veld, we kennen elkaars studies. Maar de contacten zijn vooral informeel. Het zou mooi zijn als we ook meer formeel samenwerken en formeel bijeenkomen.”
Ook samenwerking over de grens is onmisbaar. Zo zijn Van Herpen en haar team onlangs in Londen op bezoek geweest bij The Royal Marsden, een toonaangevend ziekenhuis als het gaat om kankeronderzoek. “We hebben drie dagen meegekeken, geleerd en inspiratie opgedaan.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Peniskanker: op tijd ontdekken maakt het verschil

Naar dit artikel »

Lees ook: Mogelijk­heden voor gerich­tere en effec­tievere borstkanker­zorg

Naar dit artikel »