Langere levensverwachting na bariatrische chirurgie bij obesitas

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
23 oktober 2020

Bariatrische chirurgie van mensen met obesitas resulteerde in een langere levensverwachting in vergelijking met gebruikelijke obesitaszorg. Desalniettemin was de mortaliteit in beide groepen hoger dan in de algemene bevolking. Deze bevindingen van de Swedish Obese Subjects (SOS)-studie verschenen in NEJM. 

Obesitas gaat gepaard met levensbedreigende ziekten en een afname van de levensverwachting met 5 tot 20 jaar. Bariatrische chirurgie resulteert in een aanhoudend gewichtsverlies en een afgenomen risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes mellitus en kanker.  

(bron foto pixabay)

Lager overlijdensrisico 

Een eerdere analyse van de SOS-studie, die in 2007 verscheen, toonde aan dat bariatrische chirurgie resulteert in een 29% afgenomen overlijdensrisico na een follow-up van gemiddeld 10,9 jaar. Een afgenomen overlijdensrisico in relatie tot bariatrische chirurgie werd tevens gevonden in retrospectieve cohortstudies. In een recente meta-analyse bleek het overlijdensrisico op de lange termijn (≥ 2 jaar) met 41% af te nemen. Een recente retrospectieve studie toonde echter dat het overlijdensrisico hoger was bij patiënten die bariatrische chirurgie ondergingen, in vergelijking met de algemene bevolking. 

Adviezen en openstaande vragen 

Ondanks de gunstige effecten van bariatrische chirurgie, ondergaat een minderheid van de patiënten die hiervoor in aanmerking komen, een derg

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel