DOQ

Langere levensverwachting na bariatrische chirurgie bij obesitas

Bariatrische chirurgie van mensen met obesitas resulteerde in een langere levensverwachting in vergelijking met gebruikelijke obesitaszorg. Desalniettemin was de mortaliteit in beide groepen hoger dan in de algemene bevolking. Deze bevindingen van de Swedish Obese Subjects (SOS)-studie verschenen in NEJM. 

Obesitas gaat gepaard met levensbedreigende ziekten en een afname van de levensverwachting met 5 tot 20 jaar. Bariatrische chirurgie resulteert in een aanhoudend gewichtsverlies en een afgenomen risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes mellitus en kanker.  

(bron foto pixabay)

Lager overlijdensrisico 

Een eerdere analyse van de SOS-studie, die in 2007 verscheen, toonde aan dat bariatrische chirurgie resulteert in een 29% afgenomen overlijdensrisico na een follow-up van gemiddeld 10,9 jaar. Een afgenomen overlijdensrisico in relatie tot bariatrische chirurgie werd tevens gevonden in retrospectieve cohortstudies. In een recente meta-analyse bleek het overlijdensrisico op de lange termijn (≥ 2 jaar) met 41% af te nemen. Een recente retrospectieve studie toonde echter dat het overlijdensrisico hoger was bij patiënten die bariatrische chirurgie ondergingen, in vergelijking met de algemene bevolking. 

Adviezen en openstaande vragen 

Ondanks de gunstige effecten van bariatrische chirurgie, ondergaat een minderheid van de patiënten die hiervoor in aanmerking komen, een dergelijke operatie. Er wordt geadviseerd om aan patiënten bij wie bariatrische chirurgie wordt overwogen, goed te informeren om een ​​weloverwogen keuze te kunnen maken. Een belangrijk argument om bariatrische chirurgie te ondergaan, is dat na deze interventie de risico’s op een verslechtering van de gezondheid en vroegtijdig overlijden verminderen. Het is echter onduidelijk in welke mate het relatief afgenomen overlijdensrisico na bariatrische chirurgie resulteert in een langere levensverwachting van mensen met obesitas. 

SOS-studie 

In deze studie is gedurende een periode van ruim twee decennia de mortaliteit onderzocht bij patiënten die werden behandeld met bariatrische chirurgie (operatiegroep; n=2007) of die de gebruikelijke obesitaszorg kregen (controlegroep; n=2040). De uitkomsten zijn vergeleken met die bij deelnemers aan de SOS-referentiestudie (referentiecohort; n=1135), een willekeurige steekproef uit de algemene bevolking. Na een mediane follow-up van 20-24 jaar waren 457 patiënten (22,8%) in de operatiegroep en 539 patiënten (26,4%) in de controlegroep overleden (hazard ratio 0,77; p < 0,001). De bijbehorende HR was 0,70 voor overlijden door hart- en vaatziekten en 0,77 voor overlijden door kanker. De gecorrigeerde mediane levensverwachting in de operatiegroep was 3,0 jaar langer dan in de controlegroep, maar 5,5 jaar korter dan in de algemene populatie. De postoperatieve mortaliteit na 90 dagen was 0,2%. Van de patiënten in de operatiegroep onderging 2,9% een heroperatie. 

Conclusies 

Bariatrische chirurgie van mensen met obesitas resulteerde in een langere levensverwachting in vergelijking met de gebruikelijke obesitaszorg. Desalniettemin was de mortaliteit in beide groepen hoger dan in de algemene bevolking.  


Referentie: Carlsson LMS, Sjöholm K, Jacobson P, et al. Life Expectancy after Bariatric Surgery in the Swedish Obese Subjects Study. N Engl J Med. 2020;383:1535-1543. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2002449?query=featured_home 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx