Lupuspatiënten moeten regelmatig hun hartkleppen laten checken

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
10 mei 2017

 

‘Lupuspatiënten moeten regelmatig hun hartkleppen laten checken op abnormaliteiten, want de reumatische aandoening verhoogt het risico op hartaandoeningen’, aldus de resultaten een onderzoek die onlangs werd gepubliceerd door dr. Abdulla Watad et al., van het Sheba medisch Centrum en de Tel-Aviv Universiteit in Israël in de European Journal of Clinical Investigation.

Uit eerder onderzoek bleek al dat antifosfolipiden antilichamen (lupus anticoagulans en/of anticardiolipine antistoffen en/of β2-glycoproteine I antistoffen) een risico factor vormen voor deze hartaandoeningen. De nieuwe studie laat zien dat SLE ook een risico is voor patiënten die geen antifosfolipide antilichamen hebben.

Gegevens
Wetenschappers uit Israël verzamelden de gegevens uit verschillende databases. Er werd gekeken naar 5.018 SLE-patiënten en 25.090 patiënten in een controlegroep die aan de patiënten werden gekoppeld op leeftijd en sekse. De groep was gemiddeld 51,2 jaar oud, en het merendeel, zo’n 82% van de patiënten was vrouw. De database bevatte verschillende data uit medische, farmaceutische, en administratieve systemen. Ook keken de wetenschappers naar de gegevens van de diagnose, onderzoeken en naar de laboratorium-waarden.

Antifosfolipiden
Onder de SLE-patiënten waren er meer rokers, hadden er meer een hoge bloeddruk en meer hadden een verhoogd cholesterol in het bloed. Het team zag dat de antifosfolipide antilichamen werden gevonden in 19,5% van de patiënten. En slechts bij 0,28% van de mensen uit de controlegroep. Een opmerkelijk resultaat van het onderzoek is dat Lupuspatiënten een iets hogere socio-economische status hebben dan de mensen uit de algemene bevolking. Het team keek verder naar 4 factoren die invloed hebben op de hartkleppen (aorta- en mitraalkleppen). Ook werd gekeken naar aandoeningen zoals; aortaklepstenose, aortaklepinsufficiëntie, mitraalklepstenose en mitrale regurgitatie.

Hartaandoeningen
Lupuspatiënten hadden vaker alle 4 de hartaandoeningen dan de mensen uit de controlegroep. De mensen met Lupus kregen ook 2,5 keer vaker te kampen met hartaandoeningen dan mensen uit de controlegroep. Mannelijke patiënten met een hoge bloeddruk en veel cholesterol in het bloed en mannen met de antifosfolipide antilichamen, liepen bovendien een verhoogd risico op hartklepaandoeningen. Lupus werd echter gelinkt aan hartproblemen ongeacht of iemand wel of niet de antilichamen had.

SLE-patiënten
De wetenschappers concluderen dat de studie laat zien dat hartklepaandoeningen vaker voorkomen bij SLE-patiënten. De studie laat daarbij ook zien dat deze patiënten een verhoogd risico op hartaandoeningen lopen, ongeacht of ze wel of geen antilichamen hebben. Onderzoek in de toekomst zal moeten kijken naar antilichamen als biomarkers voor cardiovasculaire aandoeningen en behandeling op maat bij mensen met Lupus. Ook is een echocardiografisch onderzoek geïndiceerd bij mensen met SLE.

Wereld Lupus Dag
Op 10 mei 2017 organiseren de NVLE en Lupus Nederland ter gelegenheid van Wereld Lupus Dag een groot congres voor mensen met SLE en het antifosfolipiden syndroom (APS).

 

Bron: The association between systemic lupus erythematosus and valvular heart disease: an extensive data analysis,” European Journal of Clinical Investigation.

Meer informatie over Wereld Lupus Dag 2017

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel