Mindfulness- en acceptatietherapie niet effectiever bij behandeling fibromyalgie

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
1 september 2021

Therapie voor fibromyalgie, gebaseerd op mindfulness en acceptatie van de ziekte, is niet effectiever gebleken dan de standaardtherapie. Dat schrijven Noorse onderzoekers in het tijdschrift BMJ Open. Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig naar de effecten van therapieën in een eerder ziektestadium.

Fibromyalgie is een niet-gewrichtsgebonden, diffuus ziektebeeld, waarbij spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het gehele lichaam kenmerkend zijn. De aandoening komt voor bij 1 tot 2 procent van de Nederlandse bevolking. Omdat nog geen wetenschappelijke consensus bestaat over de oorzaken van fibromyalgie, komt de diagnose tot stand door middel van exclusie. Behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van pijnstillende medicatie en antidepressiva, maar is soms ook gestoeld op het leren omgaan met chronische pijn door cognitieve gedragstherapie of conditietraining.

Korte termijn

Recent is onderzoek gedaan naar therapie bij fibromyalgie gebaseerd op mindfulness en acceptatie van klachten.

Uit reviews en meta-analyses bleek dat deze therapieën kortetermijneffect sorteerden op het gebied van pijnscores, depressie, angst, slaapkwaliteit en kwaliteit van leven. Therapieën gebaseerd op conditietraining lieten gelijkaardige effecten zien. Noorse wetenschappers van de Universiteit van Oslo onderwierpen daarom de effecten van deze therapieën aan nader onderzoek.

Mindfulness en acceptatie

De onderzoekers maakten bij hun onderzoek gebruik van patiënten met fibromyalgie die deelnamen aan het Vitality Training Programme (VTP), een Noors initiatief dat is gebaseerd op mindf

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel