Dermatoloog dr. De Bruin-Weller: ‘Moeilijk eczeem nu ook goed behandelbaar’

mm
Redactie
Redactioneel,
19 april 2018

Patiënten met ernstig constitutioneel eczeem, waarbij de gangbare methoden van behandeling niet goed werken of te veel bijwerkingen geven, zijn nu goed te behandelen met dupilumab, het eerste geneesmiddel dat speciaal voor de behandeling van eczeem werd ontwikkeld. Het Nationale Expertisecentrum voor Eczeem van het UMC Utrecht heeft een sleutelrol gespeeld in het onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van dupilumab.

Tot voor kort waren er geen medicijnen beschikbaar die specifiek waren ontwikkeld voor de behandeling van constitutioneel eczeem. De gangbare behandelingen met corticosteroïdzalven en  afweeronderdrukkende medicijnen werken voor sommige patiënten onvoldoende of geven te veel bijwerkingen. Hierdoor houdt een deel van de patiënten ernstige klachten, wat een grote impact heeft op de kwaliteit van leven.

Specifiek voor eczeem
Er worden nu geneesmiddelen ontwikkeld die doelgericht de onstekingsactiviteit bij eczeem remmen. Dupilumab, dat begin 2018 in Nederland beschikbaar kwam, is het eerste echt specifieke geneesmiddel voor behandeling van constitutioneel eczeem. Dupilumab werd onderzocht in een gecontroleerde studie in 10 Europese landen bij 325 volwassen patiënten met moeilijk te behandelen constitutioneel eczeem. Alle patiënten werden behandeld met een corticosteroïdenzalf. Een deel kreeg daarnaast gedurende vier maanden injecties met dupilumab en een ander deel ontving injecties met een placebo.

Huidinfecties
“Toevoeging van dupilumab aan een corticosteroïdenzalf gaf een significante verbetering van huidafwijkingen, zoals roodheid, huidverdikking, schilfering en krabletsels”, vertelt hoofdonderzoeker dr. Marjolein de Bruin-Weller, dermatoloog in het UMC Utrecht. “Ook hadden patiënten minder jeuk, minder pijn aan de huid, minder slaapproblemen, minder depressieve gevoelens en een betere kwaliteit van leven.” Met dupilumab traden niet vaker bijwerkingen op dan in de placebogroep. Wel werden er kleine verschillen tussen groepen gevonden voor oogontsteking (vaker met dupilumab) en huidinfecties (minder vaak met dupilumab).

Behandeling op maat
“We zien bij ons in het Nationale Expertisecentrum voor Eczeem vooral patiënten met meer ernstige vormen van deze ziekte die afweeronderdrukkende medicijnen moeten gebruiken”, zegt De Bruin-Weller. “Patiënten stoppen soms met hun behandeling omdat deze onvoldoende werkt of omdat ze te veel bijwerkingen ondervinden. Ik ben erg blij dat we deze – tot voor kort moeilijk behandelbare patiëntengroep – nu met een behandeling op maat een écht alternatief kunnen bieden.”

Bron: UMC Utrecht
, , , ,
Deel dit artikel