Dr. Van Kempen: ‘Hoeveelheid natalizumab kan bij veel MS-patiënten omlaag’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
22 april 2020

Het merendeel van de MS-patiënten kan worden behandeld met een lagere dosis natalizumab dan normaal. Dat concludeert neuroloog dr. Zoé van Kempen. Zij promoveerde recent bij het Amsterdam UMC op dit onderwerp. Door bij een hogere dalspiegel van natalizumab te wachten met het volgende infuus, kan het aantal doses en het aantal bijwerkingen worden verlaagd.  

Voor multiple sclerose (MS) zijn effectieve behandelmethoden beschikbaar. Een daarvan is het monoklonale antilichaam natalizumab (Tysabri, Biogen) dat bindt aan een molecuul op het oppervlak van witte bloedcellen. Zo remt natalizumab de migratie van deze cellen over de bloed-hersenbarrière en daarmee de opflakkerende ontstekingen in de hersenen en ruggenmerg die relapsing-remitting MS kenmerkt. 

Neuroloog dr. Zoé van Kempen

Last verlichten 

Patiënten met MS onder behandeling van natalizumab moeten eens in de vier weken naar het ziekenhuis voor een infuus met natalizumab. Zij kunnen daarvan bijwerkingen ondervinden, zoals de zeldzame maar ernstige complicatie progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML). Om de last voor de patiënt te verlichten en tegelijkertijd de kan

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel