Nieuwe aanknopingspunten voor risico op uveïtis bij jeugdreuma

mm
redactie
Redactioneel,
7 maart 2018

Genetische factoren spelen een rol bij het risico voor patiënten met jeugdreuma om uveitis (een ernstige oogontsteking) te ontwikkelingen. Dit biedt mogelijkheden om juist dié patiënten te selecteren voor frequente controles door de oogarts waarbij het risico het hoogst is.

Dit is een van de conclusies in het proefschrift van Anne-Mieke Haasnoot die 1 maart aan de Universiteit Utrecht promoveerde op het proefschrift ‘The enigma of uveitis in juvenile idiopathic arthritis – Genetic, immunologic and clinical aspects’. Haasnoot start in 2018 aan het UMC Utrecht met haar opleiding tot oogarts.

De juiste patiënt selecteren
In het promotieonderzoek werd onder andere gevonden dat een verhoogde bezinkingswaarde van rode bloedcellen in het bloed van kinderen met jeugdreuma het risico op uveïtis kan voorspellen. Aangezien de bezinkingswaarde toch al wordt gemeten door de kinderreumatoloog, is het mogelijk om deze biomarker in de praktijk te gebruiken om de juiste patiënten te selecteren. Ook vonden de onderzoekers in een genoom brede associatiestudie bij meisjes (en niet bij jongens) met jeugdreuma een DNA-variatie met een sterk voorspellende waarde voor het (al dan niet) ontwikkelen van uveïtis.

Klinische voorspellers
Anne-Mieke Haasnoot: “Kinderen met jeugdreuma worden nu vier keer per jaar preventief op oogontsteking onderzocht. Echter bij twee op de drie patiënten is deze intensieve en belastende controle waarschijnlijk overbodig. Tot voor kort wisten we echter niet bij wélke patiënten de frequentie van controle omlaag zou kunnen. De nieuwe klinische voorspellers geven ons een beter inzicht in de hoog- en laag-risicopatiënten en kunnen bijdragen aan een behandeling op maat. Met name voor de DNA-test zal het nog enkele jaren duren voordat deze routinematig kan worden toegepast.”

Jeugdreuma en uveïtis
Jeugdreuma komt bij een op de duizend kinderen voor. Ongeveer eenderde van de kinderen met jeugdreuma krijgt uveïtis, met vaak oogschade en een verminderde levenskwaliteit tot gevolg. In Nederland lijden 20 duizend mensen aan uveïtis, waarvan tweeduizend kinderen. Tien procent van alle blindheid wordt veroorzaakt door uveïtis, terwijl de aandoening vaak goed behandelbaar is. De afdeling Oogheelkunde van het UMC Utrecht is door het Ministerie van VWS erkend als Landelijk Expertisecentrum voor de behandeling van uveïtis.

Bron: UMC Utrecht
, , , , ,
Deel dit artikel