‘Voorste benadering’ heupoperatie verbetering voor patiënt

mm
redactie
Redactioneel,
15 november 2019

Met een moderne techniek voor het vervangen van een heup via een heupprothese, hebben patiënten een veel sneller herstel dan voorheen. Orthopedisch chirurgen Olav van der Jagt en Pieter Druyts van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis(ETZ) passen deze techniek toe.

Deze techniek wordt sinds enige tijd gebruikt in het ETZ. “Ik kon al op de dag na de operatie lopen, en ik loop veel beter”, vertelt mevrouw Van der Maat. Haar heup is op deze manier vervangen. “Ik vind het echt onvoorstelbaar.” 

Heup via ‘voorste benadering’

Op de nieuwe manier wordt de heup geplaatst via de voorkant van de heup, in plaats van via de zij- of achterkant. Daardoor is er veel minder schade aan spieren en minder pijn. Ook is de kans dat de heup uit de kom schiet minder groot en is er minder kans op mank lopen. Patiënten kunnen al veel sneller allerlei dingen zelf doen, zoals bukken en op de zij slapen. Ook werken en sporten zijn eerder weer mogelijk. 

Enthousiast

Orthopedisch chirurgen Olav van der Jagt en Pieter Druyts zijn twee orthopedisch chirurgen die de techniek toepassen. “We hebben de eerste heupvervangingen gehad, en zowel de fysiotherapeuten als wij zijn heel enthousiast. Het is de bedoeling dat ook andere collega’s deze techniek leren. Dat duurt even, want het is een ingewikkelde techniek. Maar de voordelen zijn zo groot voor de patiënt, dat het de moeite waard is.” 

Dat vindt ook mevrouw Van der Maat-Klessens (53) die een compleet nieuwe heup heeft gekregen via deze zogenoemde ‘voorste benadering’ van de heup. “Zeven jaar liep ik rond met loopklachten. Ik vind het echt onvoorstelbaar dat ik nu, op de dag na de operatie, al kan lopen met krukken of een looprekje. Ik heb wel wat pijn, maar dit is met pijnstillers goed te verhelpen. Op de beursheid na voel ik al dat ik beter loop.” 

Voordelen

De techniek is niet geschikt voor elke patiënt. Zo is de ‘voorste heup benadering’ bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen met ernstig overgewicht.  Van der Jagt: “We kijken per patiënt of deze techniek gebruikt kan worden. Want het heeft zo veel voordelen, dat we dat bij voorkeur wel doen.”

Jaarlijks vervangen de orthopeden in het ETZ ongeveer 650 heupen en 600 knieën. Dit maakt het ETZ een van de grootste orthopedische centra van het land.

Bron: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ)

, ,
Deel dit artikel