DOQ

Onderzoekers komen dichter bij oorzaak artritis psoriatica

Onderzoekers van de University of Oxford en het Wellcome Sanger Institute hebben de immuunrespons in kaart gebracht bij patiënten met artritis psoriatica. Daarbij vonden ze aanwijzingen dat de ziekte een enkele ‘moleculaire trigger’ heeft. Dat schrijven zij in een recente publicatie in Nature Communications. De bevinding kan leiden tot het vinden van gerichtere behandelmethoden voor de ziekte. 

Een deel van de oorzaak van Artritis Psoriatica (PsA) is te vinden in de manier waarop T-cellen antigenen herkennen. Engelse wetenschappers onderzochten het mechanisme achter deze antigenherkenning door T-cellen te filteren uit gewrichtsvloeistof van PsA-patiënten en het RNA uit deze cellen te versterken. Daardoor ontstond een beeld van de eiwitten die in de T-cellen het meest tot expressie kwamen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de meeste T-cellen uit de gewrichtsvloeistof een vergelijkbare expressie hadden van markers die zijn geassocieerd met de herkenning van antigenen.  

(bron foto iStock)

Slot en sleutel 

Die bevinding kan er volgens de auteurs op wijzen dat de T-cellen van PsA-patiënten eenzelfde stof herkennen en tot dezelfde reactie komen. ‘Elke receptor is een afzonderlijk slot dat een moleculaire sleutel herkent’, leggen zij uit. ‘Wij hebben ontdekt dat alle T-cellen bij alle onderzochte PsA-patiënten een gemeenschappelijk molecuul herkennen. Dat is het eerste bewijs dat deze cellen reageren op hetzelfde molecuul en daarmee de ziekte activeren.’ De volgende stap in het onderzoek naar de oorzaak van PsA tekent zich af: de auteurs willen erachter komen welke stof verantwoordelijk is voor de T-celrespons. Meer begrip van dat proces kan leiden tot therapieën die het gericht kunnen beïnvloeden.  

Over Artritis psoriatica 

Artritis psoriatica (PsA) is een combinatie van ontstekingsreuma en psoriasis. De ziekte uit zich daardoor in gewrichtsontstekingen, met name in armen en benen, en huidklachten. PsA komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en komt meestal tot uiting tussen het 20e en 30e levensjaar. Het ziektebeeld begint dan vaak met psoriasisklachten, die bij een derde evolueren naar de gewrichten. De ziekte kent een progressief karakter, en afgezien van systemische ontstekingsremmers zijn er geen directe behandelingen mogelijk. 


Referentie: Frank Penkava, Martin Del Castillo Velasco-Herrera, Matthew D. Young et al. Single-cell sequencing reveals clonal expansions of pro-inflammatory synovial CD8 T cells expressing tissue-homing receptors in psoriatic arthritis. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-18513-6 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx