Onderzoekers komen dichter bij oorzaak artritis psoriatica

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
30 oktober 2020

Onderzoekers van de University of Oxford en het Wellcome Sanger Institute hebben de immuunrespons in kaart gebracht bij patiënten met artritis psoriatica. Daarbij vonden ze aanwijzingen dat de ziekte een enkele ‘moleculaire trigger’ heeft. Dat schrijven zij in een recente publicatie in Nature Communications. De bevinding kan leiden tot het vinden van gerichtere behandelmethoden voor de ziekte. 

Een deel van de oorzaak van Artritis Psoriatica (PsA) is te vinden in de manier waarop T-cellen antigenen herkennen. Engelse wetenschappers onderzochten het mechanisme achter deze antigenherkenning door T-cellen te filteren uit gewrichtsvloeistof van PsA-patiënten en het RNA uit deze cellen te versterken. Daardoor ontstond een beeld van de eiwitten die in de T-cellen het meest tot expressie kwamen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de meeste T-cellen uit de gewrichtsvloeistof een vergelijkbare expressie hadden van markers die zijn geassocieerd met de herkenning van antigenen.  

(bron foto iStock)

Slot en sleutel 

Die bevinding kan er volgens de auteurs op wijzen dat de T-cellen van PsA-patiënten eenzelfde stof herkennen en tot dezelfde reactie komen. ‘Elke receptor is een afzonderlijk slot dat een moleculaire sleutel herkent’, leggen zij uit. ‘Wij hebben ontdekt dat alle T-cellen bij alle onderzochte PsA-patiënten een gemeenschappelijk molecuul herkennen. Dat is het eerste bewijs dat deze cellen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel