DOQ

Onderzoekers komen dichter bij oorzaak artritis psoriatica

Onderzoekers van de University of Oxford en het Wellcome Sanger Institute hebben de immuunrespons in kaart gebracht bij patiënten met artritis psoriatica. Daarbij vonden ze aanwijzingen dat de ziekte een enkele ‘moleculaire trigger’ heeft. Dat schrijven zij in een recente publicatie in Nature Communications. De bevinding kan leiden tot het vinden van gerichtere behandelmethoden voor de ziekte. 

Een deel van de oorzaak van Artritis Psoriatica (PsA) is te vinden in de manier waarop T-cellen antigenen herkennen. Engelse wetenschappers onderzochten het mechanisme achter deze antigenherkenning door T-cellen te filteren uit gewrichtsvloeistof van PsA-patiënten en het RNA uit deze cellen te versterken. Daardoor ontstond een beeld van de eiwitten die in de T-cellen het meest tot expressie kwamen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de meeste T-cellen uit de gewrichtsvloeistof een vergelijkbare expressie hadden van markers die zijn geassocieerd met de herkenning van antigenen.  

(bron foto iStock)

Slot en sleutel 

Die bevinding kan er volgens de auteurs op wijzen dat de T-cellen van PsA-patiënten eenzelfde stof herkennen en tot dezelfde reactie komen. ‘Elke receptor is een afzonderlijk slot dat een moleculaire sleutel herkent’, leggen zij uit. ‘Wij hebben ontdekt dat alle T-cellen bij alle onderzochte PsA-patiënten een gemeenschappelijk molecuul herkennen. Dat is het eerste bewijs dat deze cellen reageren op hetzelfde molecuul en daarmee de ziekte activeren.’ De volgende stap in het onderzoek naar de oorzaak van PsA tekent zich af: de auteurs willen erachter komen welke stof verantwoordelijk is voor de T-celrespons. Meer begrip van dat proces kan leiden tot therapieën die het gericht kunnen beïnvloeden.  

Over Artritis psoriatica 

Artritis psoriatica (PsA) is een combinatie van ontstekingsreuma en psoriasis. De ziekte uit zich daardoor in gewrichtsontstekingen, met name in armen en benen, en huidklachten. PsA komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en komt meestal tot uiting tussen het 20e en 30e levensjaar. Het ziektebeeld begint dan vaak met psoriasisklachten, die bij een derde evolueren naar de gewrichten. De ziekte kent een progressief karakter, en afgezien van systemische ontstekingsremmers zijn er geen directe behandelingen mogelijk. 


Referentie: Frank Penkava, Martin Del Castillo Velasco-Herrera, Matthew D. Young et al. Single-cell sequencing reveals clonal expansions of pro-inflammatory synovial CD8 T cells expressing tissue-homing receptors in psoriatic arthritis. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-18513-6 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”