DOQ

Onderzoekers komen dichter bij oorzaak artritis psoriatica

Onderzoekers van de University of Oxford en het Wellcome Sanger Institute hebben de immuunrespons in kaart gebracht bij patiënten met artritis psoriatica. Daarbij vonden ze aanwijzingen dat de ziekte een enkele ‘moleculaire trigger’ heeft. Dat schrijven zij in een recente publicatie in Nature Communications. De bevinding kan leiden tot het vinden van gerichtere behandelmethoden voor de ziekte. 

Een deel van de oorzaak van Artritis Psoriatica (PsA) is te vinden in de manier waarop T-cellen antigenen herkennen. Engelse wetenschappers onderzochten het mechanisme achter deze antigenherkenning door T-cellen te filteren uit gewrichtsvloeistof van PsA-patiënten en het RNA uit deze cellen te versterken. Daardoor ontstond een beeld van de eiwitten die in de T-cellen het meest tot expressie kwamen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de meeste T-cellen uit de gewrichtsvloeistof een vergelijkbare expressie hadden van markers die zijn geassocieerd met de herkenning van antigenen.  

(bron foto iStock)

Slot en sleutel 

Die bevinding kan er volgens de auteurs op wijzen dat de T-cellen van PsA-patiënten eenzelfde stof herkennen en tot dezelfde reactie komen. ‘Elke receptor is een afzonderlijk slot dat een moleculaire sleutel herkent’, leggen zij uit. ‘Wij hebben ontdekt dat alle T-cellen bij alle onderzochte PsA-patiënten een gemeenschappelijk molecuul herkennen. Dat is het eerste bewijs dat deze cellen reageren op hetzelfde molecuul en daarmee de ziekte activeren.’ De volgende stap in het onderzoek naar de oorzaak van PsA tekent zich af: de auteurs willen erachter komen welke stof verantwoordelijk is voor de T-celrespons. Meer begrip van dat proces kan leiden tot therapieën die het gericht kunnen beïnvloeden.  

Over Artritis psoriatica 

Artritis psoriatica (PsA) is een combinatie van ontstekingsreuma en psoriasis. De ziekte uit zich daardoor in gewrichtsontstekingen, met name in armen en benen, en huidklachten. PsA komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en komt meestal tot uiting tussen het 20e en 30e levensjaar. Het ziektebeeld begint dan vaak met psoriasisklachten, die bij een derde evolueren naar de gewrichten. De ziekte kent een progressief karakter, en afgezien van systemische ontstekingsremmers zijn er geen directe behandelingen mogelijk. 


Referentie: Frank Penkava, Martin Del Castillo Velasco-Herrera, Matthew D. Young et al. Single-cell sequencing reveals clonal expansions of pro-inflammatory synovial CD8 T cells expressing tissue-homing receptors in psoriatic arthritis. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-18513-6 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx