Prof. dr. Mulders: ‘Ze begeleidt zichzelf als vanouds op de piano tijdens het zingen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
11 november 2019

De mens achter de patiënt leren kennen. Prof. dr. Peter Mulders werd daar op een wel heel bijzondere manier toe in staat gesteld toen een te opereren vrouw een cd aan hem gaf. Daarop is zij te horen als operazangers. “Ik heb deze patiënt nog altijd op mijn netvlies staan”, zegt de hoogleraar en het afdelingshoofd Urologie aan het Radboudumc, tevens voorzitter van het Centrum van de Oncologie in Nijmegen.

“Jaarlijks wordt in ons land ongeveer 3.000 keer de diagnose ‘nierkanker’ gesteld. Om nog onbekende reden is het aantal mannelijke patiënten twee keer zo groot als de hoeveelheid vrouwen met deze ziekte. De patiënt aan wie ik een speciale herinnering bewaar, is een vrouw.”

Uroloog prof. dr. Peters Mulders
(Bron foto: Radboudumc)

Alarmsymptoom

“Zij was 74 jaar toen ik haar voor het eerst zag”, vertelt Mulders. “Ze voelde zich al een tijd moe. Nadat de vrouw een keer bloed had geplast, was ze naar de huisarts gegaan, want ze zag dit terecht als een alarmsymptoom. Dikwijls hangt het samen met blaaskanker, maar deze vrouw had nierkanker, zo bleek bij de uroloog naar wie zij was verwezen door de huisarts. Bovendien had de tumor zich via een bloedvat uitgebreid naar de holle ader.”

Groot en risicovol

“Voor de operatie van een dergelijke patiënt heb je specifieke faciliteiten nodig. Per minuut stroomt zeven liter bloed door de holle ader. Het is de kunst de holle ader ‘onder controle te krijgen’ om hem te kunnen openen, vervolgens de uitbreiding van de niertumor te verwijderen en daarna de holle ader weer te sluiten. Dat is een grote en risicovolle operatie.

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel