Reumafactoren voorspellen risico op reumatoïde artritis

mm
redactie
Redactioneel,
27 januari 2020

Bij patiënten met artralgie met een hoog risico op reumatoïde artritis (RA), laten reumafactoren andere bindingspatronen zien dan bij artralgiepatiënten met een lager risico op RA, bij patiënten met Sjögren syndroom en bij gezonde individuen. Zo concludeert Willem Falkenburg in zijn promotieonderzoek Rheumatoid factors.

Het meten van reumafactoren in het bloed speelt een belangrijke rol bij het diagnosticeren van RA. De aanwezigheid van reumafactoren kan namelijk betekenen dat iemand RA heeft of een verhoogde kans om dit in de toekomst te krijgen. Reumafactoren zitten echter ook in het bloed van gezonde mensen.

(Foto: Pixabay)

Reumafactoren

Falkenburg onderzocht de precieze rol van reumafactoren bij RA om de klinische waarde van het testen op reumafactoren te verbeteren. Hij onderzocht hoe en aan welke antistoffen de reumafactoren precies binden. Zijn belangrijkste bevinding was dat bij patiënten met artralgie (gewrichtspijn nog zonder ontsteking) met een hoog risico op RA, reumafactoren andere bindingspatronen laten zien dan bij artralgie patiënten met een lager risico op RA, bij patiënten met Sjögren syndroom en bij gezonde individuen.

Verbeterde testen

Op basis van deze studies worden er nu verbeterde reumafactortesten ontwikkeld om patiënten beter te kunnen informeren over hun risico op ontwikkeling van RA.

Bron: Amsterdam UMC
, ,
Deel dit artikel