‘Sport en beweging als onderdeel van het receptenblokje’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
7 september 2022

Sport en beweging moeten volgens Fred Hartgens een belangrijkere plaats krijgen in de gezondheidszorg en het curriculum geneeskunde. Hij is sinds 1 juli hoofd sportgeneeskunde en hoogleraar klinische sportgeneeskunde in het UMC Utrecht. “Sport en beweging helpt niet alleen ziekten te voorkomen, maar kan ook een onderdeel zijn van behandelingen. Denk aan betere uitkomsten wanneer iemand fit een operatie ingaat. Ook bij revalidatie is sport en beweging waardevol.”

In de afgelopen vier decennia is volop wetenschappelijk bewijs geleverd dat gebrek aan beweging een van de grootste bedreigingen is voor de volksgezondheid, zegt Fred Hartgens. “Het staat ook in de Beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad uit 2017. Verder is het inmiddels een veelgehoorde uitspraak dat zitten het nieuwe roken is. En bijna 20 jaar geleden leerde ik in Amerika al het concept exercise is medicine kennen. Toch hebben deze inzichten geen structurele verandering teweeggebracht in de Nederlandse gezondheidszorg. Sport en beweging zijn nog altijd niet ingebed in onze sector.”

“Kan sport of beweging van belang zijn voor mijn patiënt? Dit zou onderdeel moeten worden van de mindset van de medicus”

prof. dr. Fred Hartgens

Toevoeging

Een van Hartgens’ doelen als hoogleraar is sport en beweging te verankeren in het geneeskundecurriculum van het UMC Utrecht. Hij zegt: “Ik streef ernaar dat artsen en toekomstige artsen beter bekend raken met onder meer exercise is medicine en ernaar gaan handelen. Iedere dokter vraag

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel