DOQ

Statines bieden voordelen bij preventie cardiovasculaire aandoeningen

Een analyse van 19 klinische trials, geleid door Prof. dr. Roger Chou, de directeur van het OHSU Pacific Northwest Evidence-Based Practice Center (Portland Oregon) laat zien dat door gebruik te maken van statines er veel voordelen zijn te boeken op het gebied van preventie van hartaanvallen en beroerte. De onderzoeksresultaten werden op 13 november gepubliceerd in het vakblad JAMA.

Cholesterolverlagende geneesmiddelen werken volgens Chou vooral preventief bij volwassen met risicofactoren zoals; hoog cholesterol, hypertensie, diabetes en/of roken, maar die nog niet eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad. De voordelen waren het grootst bij mensen die het grootste risico liepen op hartaanval en beroerte. Maar ook mensen met een laag risico op complicaties zagen binnen de studie preventief voordeel van het gebruik van statines.

In vergelijking met placebo laten statines bovendien geen verhoogd risico zien op spierpijn of myopathie, cognitieve achteruitgang of leverschade. Er was geen toegenomen risico op diabetes. Al werd er wel één verhoogd risico gevonden bij een trial waarbij een ‘hoge’ dosering statines werd gebruikt een andere studie liet oogproblemen zien (cataract).

Voor het onderzoek werden 19 trials geanalyseerd met 71.344 volwassenen tussen de 40 en 75 jaar oud. De gemiddelde leeftijd was 51 tot 66 jaar oud. Binnen de trials werden statines vergeleken met placebo bij patiënten die niet eerder een hartaanval of beroerte hebben doorstaan, maar die wel de bovengenoemde risicofactoren hebben. De deelnemers werden tot 6 jaar gevolgd. Uit de data blijkt dat het risico op dood door alle oorzaken met 14 % wordt gereduceerd bij behandeling met statines. En dat het risico op dood door cardiovasculaire aandoeningen met 31 % werd gereduceerd. Het risico op beroerte was 29% lager en het risico op hartaanval zo’n 36%. Hoog cholesterol is een significante risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen. En statines remmen de vorming van LDL-cholesterol en stimuleren HDL.

In een aanvullend commentaar in JAMA van november geeft dr. Rita Redberg van de Universiteit van Californië aan dat het geleverde bewijs nog altijd onvoldoende is om statines als de primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen te geven. Zij benadrukt dat een gezond dieet, genoeg beweging en stoppen met roken nog altijd veel betere adviezen zijn die je als cardioloog aan je patiënten kunt geven.

Bron: The Jama Network

Auteur: Lennard Bonapart

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”