Statines bieden voordelen bij preventie cardiovasculaire aandoeningen

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
16 november 2016

Een analyse van 19 klinische trials, geleid door Prof. dr. Roger Chou, de directeur van het OHSU Pacific Northwest Evidence-Based Practice Center (Portland Oregon) laat zien dat door gebruik te maken van statines er veel voordelen zijn te boeken op het gebied van preventie van hartaanvallen en beroerte. De onderzoeksresultaten werden op 13 november gepubliceerd in het vakblad JAMA.

Cholesterolverlagende geneesmiddelen werken volgens Chou vooral preventief bij volwassen met risicofactoren zoals; hoog cholesterol, hypertensie, diabetes en/of roken, maar die nog niet eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad. De voordelen waren het grootst bij mensen die het grootste risico liepen op hartaanval en beroerte. Maar ook mensen met een laag risico op complicaties zagen binnen de studie preventief voordeel van het gebruik van statines.

In vergelijking met placebo laten statines bovendien geen verhoogd risico zien op spierpijn of myopathie, cognitieve achteruitgang of leverschade. Er was geen toegenomen risico op diabetes. Al werd er wel één verhoogd risico gevonden bij een trial waarbij een ‘hoge’ dosering statines werd gebruikt een andere studie liet oogproblemen zien (cataract).

Voor het onderzoek werden 19 trials geanalyseerd met 71.344 volwassenen tussen de 40 en 75 jaar oud. De gemiddelde leeftijd was 51 tot 66 jaar oud. Binnen de trials werden statines vergeleken met placebo bij patiënten die niet eerder een hartaanval of beroerte hebben doorstaan, maar die wel de bovengenoemde risicofactoren hebben. De deelnemers werden tot 6 jaar gevolgd. Uit de data blijkt dat het risico op dood door alle oorzaken met 14 % wordt gereduceerd bij behandeling met statines. En dat het risico op dood door cardiovasculaire aandoeningen met 31 % werd gereduceerd. Het risico op beroerte was 29% lager en het risico op hartaanval zo’n 36%. Hoog cholesterol is een significante risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen. En statines remmen de vorming van LDL-cholesterol en stimuleren HDL.

In een aanvullend commentaar in JAMA van november geeft dr. Rita Redberg van de Universiteit van Californië aan dat het geleverde bewijs nog altijd onvoldoende is om statines als de primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen te geven. Zij benadrukt dat een gezond dieet, genoeg beweging en stoppen met roken nog altijd veel betere adviezen zijn die je als cardioloog aan je patiënten kunt geven.

Bron: The Jama Network

Auteur: Lennard Bonapart

 

,
Deel dit artikel