Tattoo poli: tatoeage brengt soms systeemziekte aan het licht

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
14 juli 2021

Tatoeages zijn ontzettend populair in Nederland. Meestal gaat het zetten ervan zonder problemen, maar soms ontstaan er huidcomplicaties. Sebastiaan van der Bent, dermatoloog in het Alrijne Ziekenhuis Leiden en oprichter van de Tattoo poli, verdiept zich al een jaar of tien hierin. Onlangs promoveerde hij op zijn bevindingen. “Huidafwijkingen in een tatoeage kunnen een uiting zijn van een onderliggende systeemaandoening”, aldus Van der Bent.

Nee, zelf hij heeft nooit een tatoeage laten zetten, zegt Sebastiaan van der Bent desgevraagd. “Maar dat is niet vanwege het feit dat ik me nu al zo’n tien jaar beroepsmatig bezighoudt met de complicaties die ze kunnen veroorzaken. Ik ben door mijn onderzoek en samenwerking met de tatoeëerders juist veel enthousiaster geworden over tatoeages. De afgelopen jaren heb ik fantastische voorbeelden gezien. Daarnaast is er een groeiend gebruik van tatoeages als permanente make-up of als medische toepassing. Bijvoorbeeld het tatoeëren van de tepel en tepelhof na een borstreconstructie.”

Dermatoloog dr. Sebastiaan van der Bent

Nauwelijks vakliteratuur

Maar goed, tatoeages kunnen dus ook een keerzijde hebben. Een klein deel van de mensen die een tatoeage laat zetten, ontwikkelt huidcomplicaties. “Ik werd hiermee voor het eerst geconfronteerd tijdens mijn stage op de afdeling dermatologie van het toenmalige Rijnland Ziekenhuis, tegenwoordig Alrijne Ziekenhuis geheten. Het betrof een vrouw met een meerkleurige tatoeage op haar voet. Het rode deel van de t

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel