Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Tumorvolume nauwkeurig in kaart brengen optimaliseert bestraling van longkanker
Radiotherapie, met of zonder chemotherapie, is belangrijk in de behandeling van longkanker. Bij radiotherapie gaat het om de precieze toediening van straling aan de tumor. Om de behandeling nauwkeurig te kunnen uitvoeren, moet de arts het bruto tumorvolume (GTV) nauwkeurig in kaart brengen.
Meestal gebeurt dat met computertomografie (CT-beelden). Door het slechte contrast is het soms moeilijk om de tumor te onderscheiden van de aangrenzende weefsels. Dat leidt tot grote verschillen in interpretatie en variaties tussen artsen die de beelden beoordelen.
De definitie van GTV is vaak beschreven als de zwakste schakel in de radiotherapie. Door de onnauwkeurigheid kunnen artsen de tumor missen of normaal weefsel onnodig bestralen.

Mercieca onderzocht de mogelijkheden om de definitie van de GTV te optimaliseren, door het verbeteren van eenvoudige autosegmentatietools, het verbeteren van de beeldkwaliteit en het ontwikkelen van nieuwe trainings- en kwaliteitsborgingsmethoden (QA).
Ze concludeert onder andere dat nog steeds niet mogelijk is om de variatie tussen de beoordelaars in de definitie van de GTV via één enkele ingreep te elimineren. Wel kunnen verbeteringen in de beeldkwaliteit deze variaties soms verminderen. Verder schrijft de promovenda over het belang van training, interprofessionele samenwerking en QA-controles.
Klik hier voor het volledige proefschrift