Vergelijkbare sterfte met paclitaxel- of ongecoate devices bij PAD

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
4 januari 2021

In de gerandomiseerde Swedish Drug Elution Trial in Peripheral Arterial Disease (SWEDEPAD)-studie kregen patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAD) paclitaxel-gecoate of ongecoate endovasculaire devices. In een ongeplande tussentijdse analyse bleek de all-cause mortaliteit niet verschillend tussen de twee behandelgroepen.

PAD wordt gekenmerkt door een verminderde bloedtoevoer naar de onderste ledematen als gevolg van obstructieve atherosclerose. Om amputaties te voorkomen en symptomen te verlichten, is vaak een endovasculaire interventie nodig. Deze interventies kennen echter een aanzienlijk risico op een post-procedurele restenose, wat op zijn beurt een gevaar vormt voor de doorgankelijkheid van het behandelde bloedvat op lange termijn.

(Foto: iStock)

Medicatie-gecoate devices

Paclitaxel heeft een antiproliferatieve werking en wordt gebruikt in alle medicatie-gecoate ballonnen en stents die zijn goedgekeurd voor de behandeling van PAD. Medicatie-gecoate devices verminderen het risico op een restenose en daarmee de kans dat een nieuwe interventie nodig is. Ze worden dan ook op grote schaal toegepast. De effecten hiervan op de klinische uitkomsten, zoals het amputatierisico en de kwaliteit van leven, zijn nog niet aangetoond.

Een recente meta-analyse toonde een signaal voor een toegenomen overlijdensrisico bij gebruik van paclitaxel-gecoate devices. Deze bevinding veroorzaakte aanzienlijke bezorgdheid over de veiligheid op de lange termijn. Als gevolg hiervan werd de rekrutering van patiënten in de SWEDEPAD-studie tijdelijk stopgezet. Vanwege de wereldwijde bezorgdheid over de veiligheid va

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel