DOQ

‘Waarom ben ik ook alweer dokter geworden?’

Heb je als arts last van hoge werkdruk of een slechte werk-privébalans? Moeite met nee-zeggen? Vrees je moeilijke gesprekken of ben je gespannen in de vakgroep? Marianne Brouwers, niet-praktiserend huisarts, NHG-supervisor en coach helpt artsen hun persoonlijke kracht (terug) te vinden om de uitdagingen in hun werk te lijf te gaan en te leren varen op eigen kompas.

“Ik ben van mening dat je als arts alleen goede zorg kunt leveren als je jezelf goed kent en je je grenzen kunt aangeven”, aldus Marianne Brouwers. “Alleen met voldoende zelfkennis en zelfreflectie, waarmee je weet wat je valkuilen zijn en wat jouw aandeel in een relatie is, kun je een goede relatie aangaan met de patiënt. Deze soft skills moet je ontwikkelen. Al vind ik dat helemaal niet zulke ‘soft’ skills; het zijn vaardigheden die je hard nodig hebt voor een goede communicatie met je patiënt. Ik help dokters met steeds minder werkplezier en twijfels over hun vak opnieuw keuzes te maken voor hun toekomst. Zodat zij de dokter worden die ze willen zijn. Waar het om gaat is: wat heb jij nodig om met zelfvertrouwen en authenticiteit je werk te kunnen doen?”

“Ik zag in dat het niet een kwestie was van nog hárder werken, maar van ánders werken”

NHG-supervisor en coach Marianne Brouwers

Goed is goed genoeg

Brouwers kent de situatie waarin veel (jonge) artsen verkeren maar al te goed. Als arts-assistent revalidatie rende zij ook de benen uit haar lijf. Ze sliep slecht, zag op tegen de diensten en twijfelde steeds meer aan haar beslissingen. Maar ze kon toch niet zomaar stoppen met haar opleiding en promotieonderzoek? Ze kwam bij een coach die haar liet inzien dat ze best een goede dokter kon worden. Maar daarvoor had ze méér nodig dan alleen medische kennis en hard werken. Ze leerde over het belang van goede communicatie en samenwerken. Ontdekte wie ze als persoon was en wie ze als dokter wilde zijn en wat ze daarvoor nodig had.  “Ik zag in dat het niet een kwestie was van nog hárder werken, maar van ánders werken, op een werkplek die bij mij paste”, zegt Marianne. “En dat een goede werk-privébalans wel haalbaar is. Ook leerde ik: goed is goed genoeg. Het stond op een geeltje op mijn pc. Ik besloot de huisartsenopleiding te gaan doen. Jaren heb ik met plezier gewerkt als huisarts, totdat ik zelf ziek werd en moest stoppen. Nu help ik als arts en coach andere artsen, die in dezelfde situatie zitten als ik destijds.”

“Soms ontdek je dat het gekozen specialisme niet bij je past. Dan kun je echt even van je padje zijn”

Hoogspanning

Brouwers volgde de gecertificeerde NHG-kaderopleiding Supervisie en Coaching en is aangesloten bij de vereniging Coaches voor Medici (CvM) en de LVSC. Vanuit haar coachingspraktijk ‘Artsenkompas’ richt zij zich met name op artsen in de leeftijd van eind twintig tot halverwege de veertig. “Een kwetsbare groep, in de fase van carrière maken, en veelal tegelijk ook een gezin stichten. Ze staan vaak onder hoogspanning. Een burn-out ligt dan snel op de loer. In een coachingstraject help ik je als arts te herontdekken wie je bent, wat je leuk vindt, wat bij jou past en hoe je jouw unieke eigenschappen en talenten kunt inzetten. Je kunt ook ontdekken dat het gekozen specialisme eigenlijk niet bij je past. Dat je plichtsgetrouw te lang bent doorgegaan op een ingeslagen weg. Dan kun je echt even van je padje zijn.  Heb je dertien, veertien jaar gestudeerd, zit je op een plek zit waar je niet wil zitten. Je moet een droom en identiteit opgeven en gaan zoeken: wat past beter bij mij? Dat is confronterend en moeilijk, maar wel noodzakelijk.”

Superpower

Als coach geeft Brouwers ook regelmatig workshops en trainingen. In juni gaf zij voor het Verenso voorjaarscongres de workshop ‘What’s your superpower?’ onder het thema ‘Duurzame inzetbaarheid van de specialist ouderengeneeskunde’. Daarin konden deelnemers in enkele eenvoudige stappen ontdekken wat hun persoonlijke kracht is en hoe deze te gebruiken in hun werk en leven om duurzaam te blijven dokteren. Aan de hand van het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman bespraken de artsen in duo’s hun ‘kernkwaliteiten’, ‘valkuilen’, ‘uitdagingen’ en ‘allergieën’. “Deze methode is een eerste aanzet om je bewust te worden van waar je staat en wat je hebt te leren. En dat binnen een krap uur. De deelnemers waren enthousiast en stelden veel vragen. Ik werk graag met groepen; het mooie daarvan is dat mensen dingen herkennen bij elkaar en merken: ik ben hierin niet alleen, anderen hebben daar ook last van!”

“Grijp de vakantieperiode aan om afstand te nemen van je werk”

Tip voor deze zomer

De zomer en vakantieperiode breekt aan, met ruimte voor bezinning. Brouwers heeft nog een tip: “Grijp de vakantieperiode aan om afstand te nemen van je werk en vraag je af: waarom ben ik ook alweer dokter geworden? Wat vind ik belangrijk en is mijn werk nog in lijn met wat ik wilde? Dender niet door op die rijdende trein. Ontdek je dat er iets moet veranderen? Zoek een coach op en praat erover. Richt je werk zo in dat je er weer energie van krijgt.”

Meer informatie: www.artsenkompas.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


1
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: ‘Ik zie dat u overgewicht heeft, mag ik daar met u over praten?’

Naar dit artikel »

Lees ook: Jonge artsen over de Zorg van Morgen

Naar dit artikel »