DOQ

‘Waarom ben ik ook alweer dokter geworden?’

Heb je als arts last van hoge werkdruk of een slechte werk-privébalans? Moeite met nee-zeggen? Vrees je moeilijke gesprekken of ben je gespannen in de vakgroep? Marianne Brouwers, niet-praktiserend huisarts, NHG-supervisor en coach helpt artsen hun persoonlijke kracht (terug) te vinden om de uitdagingen in hun werk te lijf te gaan en te leren varen op eigen kompas.

“Ik ben van mening dat je als arts alleen goede zorg kunt leveren als je jezelf goed kent en je je grenzen kunt aangeven”, aldus Marianne Brouwers. “Alleen met voldoende zelfkennis en zelfreflectie, waarmee je weet wat je valkuilen zijn en wat jouw aandeel in een relatie is, kun je een goede relatie aangaan met de patiënt. Deze soft skills moet je ontwikkelen. Al vind ik dat helemaal niet zulke ‘soft’ skills; het zijn vaardigheden die je hard nodig hebt voor een goede communicatie met je patiënt. Ik help dokters met steeds minder werkplezier en twijfels over hun vak opnieuw keuzes te maken voor hun toekomst. Zodat zij de dokter worden die ze willen zijn. Waar het om gaat is: wat heb jij nodig om met zelfvertrouwen en authenticiteit je werk te kunnen doen?”

“Ik zag in dat het niet een kwestie was van nog hárder werken, maar van ánders werken”

NHG-supervisor en coach Marianne Brouwers

Goed is goed genoeg

Brouwers kent de situatie waarin veel (jonge) artsen verkeren maar al te goed. Als arts-assistent revalidatie rende zij ook de benen uit haar lijf. Ze sliep slecht, zag op tegen de diensten en twijfelde steeds meer aan haar beslissingen. Maar ze kon toch niet zomaar stoppen met haar opleiding en promotieonderzoek? Ze kwam bij een coach die haar liet inzien dat ze best een goede dokter kon worden. Maar daarvoor had ze méér nodig dan alleen medische kennis en hard werken. Ze leerde over het belang van goede communicatie en samenwerken. Ontdekte wie ze als persoon was en wie ze als dokter wilde zijn en wat ze daarvoor nodig had.  “Ik zag in dat het niet een kwestie was van nog hárder werken, maar van ánders werken, op een werkplek die bij mij paste”, zegt Marianne. “En dat een goede werk-privébalans wel haalbaar is. Ook leerde ik: goed is goed genoeg. Het stond op een geeltje op mijn pc. Ik besloot de huisartsenopleiding te gaan doen. Jaren heb ik met plezier gewerkt als huisarts, totdat ik zelf ziek werd en moest stoppen. Nu help ik als arts en coach andere artsen, die in dezelfde situatie zitten als ik destijds.”

“Soms ontdek je dat het gekozen specialisme niet bij je past. Dan kun je echt even van je padje zijn”

Hoogspanning

Brouwers volgde de gecertificeerde NHG-kaderopleiding Supervisie en Coaching en is aangesloten bij de vereniging Coaches voor Medici (CvM) en de LVSC. Vanuit haar coachingspraktijk ‘Artsenkompas’ richt zij zich met name op artsen in de leeftijd van eind twintig tot halverwege de veertig. “Een kwetsbare groep, in de fase van carrière maken, en veelal tegelijk ook een gezin stichten. Ze staan vaak onder hoogspanning. Een burn-out ligt dan snel op de loer. In een coachingstraject help ik je als arts te herontdekken wie je bent, wat je leuk vindt, wat bij jou past en hoe je jouw unieke eigenschappen en talenten kunt inzetten. Je kunt ook ontdekken dat het gekozen specialisme eigenlijk niet bij je past. Dat je plichtsgetrouw te lang bent doorgegaan op een ingeslagen weg. Dan kun je echt even van je padje zijn.  Heb je dertien, veertien jaar gestudeerd, zit je op een plek zit waar je niet wil zitten. Je moet een droom en identiteit opgeven en gaan zoeken: wat past beter bij mij? Dat is confronterend en moeilijk, maar wel noodzakelijk.”

Superpower

Als coach geeft Brouwers ook regelmatig workshops en trainingen. In juni gaf zij voor het Verenso voorjaarscongres de workshop ‘What’s your superpower?’ onder het thema ‘Duurzame inzetbaarheid van de specialist ouderengeneeskunde’. Daarin konden deelnemers in enkele eenvoudige stappen ontdekken wat hun persoonlijke kracht is en hoe deze te gebruiken in hun werk en leven om duurzaam te blijven dokteren. Aan de hand van het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman bespraken de artsen in duo’s hun ‘kernkwaliteiten’, ‘valkuilen’, ‘uitdagingen’ en ‘allergieën’. “Deze methode is een eerste aanzet om je bewust te worden van waar je staat en wat je hebt te leren. En dat binnen een krap uur. De deelnemers waren enthousiast en stelden veel vragen. Ik werk graag met groepen; het mooie daarvan is dat mensen dingen herkennen bij elkaar en merken: ik ben hierin niet alleen, anderen hebben daar ook last van!”

“Grijp de vakantieperiode aan om afstand te nemen van je werk”

Tip voor deze zomer

De zomer en vakantieperiode breekt aan, met ruimte voor bezinning. Brouwers heeft nog een tip: “Grijp de vakantieperiode aan om afstand te nemen van je werk en vraag je af: waarom ben ik ook alweer dokter geworden? Wat vind ik belangrijk en is mijn werk nog in lijn met wat ik wilde? Dender niet door op die rijdende trein. Ontdek je dat er iets moet veranderen? Zoek een coach op en praat erover. Richt je werk zo in dat je er weer energie van krijgt.”

Meer informatie: www.artsenkompas.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


1
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: ‘Ik zie dat u overgewicht heeft, mag ik daar met u over praten?’

Naar dit artikel »

Lees ook: Jonge artsen over de Zorg van Morgen

Naar dit artikel »