DOQ

Gynaecoloog Vollebergh: ‘Arts, laat je niet gek maken door indianenverhalen over nieuwe anticonceptiemiddelen’

“Wij moeten ons als arts niet gek laten maken door indianenverhalen over anticonceptiemiddelen in de media.” Dat stelt gynaecoloog Jos Vollebergh van ziekenhuis Bernhoven. Hij ziet met lede ogen aan dat nieuwe anticonceptiemiddelen geen eerlijke kans meer krijgen, soms nog voor ze op de markt zijn gebracht. Vollebergh wil hiermee tegenwicht bieden aan berichten van individuele gevallen op bijvoorbeeld social media en bij AVROTROS Radar.

Elk anticonceptiemiddel kent bijwerkingen en een bepaalde kans op zwangerschap. “Alleen wordt dit bij nieuwe middelen veel minder geaccepteerd dan bij gevestigde,” zegt Jos Vollebergh, gynaecoloog in ziekenhuis Bernhoven. Als oorzaak wijst hij de media aan. “Het begint dan vaak bij iemand die op social media een probleem meldt, waar sommige media dan vervolgens op inspringen – ongeacht de aantallen. Voor je het weet is er veel negatieve publiciteit over zo’n middel, puur op basis van slechts een aantal individuele verhalen. En dan durven andere vrouwen niet meer.”

Gynaecoloog Jos Vollebergh

Geen relatie gevonden

Vollebergh noemt voorbeelden. “Met de Essure, een implantaat dat de eileiders dicht laat groeien, hebben we het zien gebeuren. Patiënten meldden hoofdpijn, allergieën en zelfs zelfmoordpogingen als gevolg van het gebruik ervan. Diverse media besteedden er aandacht aan, onder andere AVROTROS Radar. Maar wat vervolgens nauwelijks aandacht kreeg, was dat er geen relatie tussen deze bijwerkingen en de sterilisatiemethode werd gevonden in een grote cohortstudie van Kim Bouillon en anderen.” Vollebergh wil niet beweren dat er met de Essure niets aan de hand is. “Ik ken veel vrouwen die uiterst tevreden zijn, maar het kent zeker complicaties en problemen. Alleen wordt nu elke klacht die vrouwen met een Essure ervaren daaraan geweten, en dan kunnen wij niets anders doen dan de Essure eruit halen.”

“Zélfs als het risico op zwangerschap iets groter is dan bij andere spiraaltjes, kunnen er best vrouwen zijn die daarvoor kiezen omdat ze met andere spiraaltjes problemen hebben gehad”

Van de markt?

Hetzelfde publicitaire lot lijkt nu de Ballerine beschoren. AVROTROS Radar besteedde eind januari 2021 aandacht aan onverwachte zwangerschappen bij gebruik van dit hormoonvrije spiraaltje. Van collega-gynaecologen hoort Vollebergh dat ze de Ballerine al niet meer voorschrijven. “Ook de beroepsverenigingen van gynaecologen, de NVOG, raadt plaatsing nu af en in onze eigen vakgroep hebben we dat ook besloten. Dit middel gaat van de markt, let maar op.” Hij vindt dat geen goede ontwikkeling. “Zélfs als het risico op zwangerschap iets groter is dan bij andere spiraaltjes, kunnen er best vrouwen zijn die daarvoor kiezen omdat ze met andere spiraaltjes problemen hebben gehad.”

“Ten tijde van de ophef is onderzoek naar vernieuwde vormen van de Essure gestaakt. Misschien waren dat wel mooie vormen van anticonceptie geweest, waar sommige vrouwen veel plezier van hadden gehad”

Gemiste kansen

Fabrikanten zijn huiverig geworden om überhaupt nog nieuwe anticonceptiemiddelen op de markt te brengen, weet Vollebergh. “Ten tijde van de ophef over de Essure werd er onderzoek gedaan naar vernieuwde vormen van de Essure. Dat is toen allemaal gestaakt.” Zonde, vindt hij. “Misschien waren dat wel mooie vormen van anticonceptie geweest, waar sommige vrouwen veel plezier van hadden gehad.” Hij vreest dan ook dat er nooit een mannenpil komt. “Er hoeven maar een paar mannen te zijn die ergens last van krijgen en die pil wordt meteen afgebrand.”

“Huisartsen en gynaecologen moeten de feiten en de cijfers uit onderzoek kennen, eerlijke informatie geven en zo nodig indianenverhalen ontkrachten”

Goede voorlichting

Vollebergh vindt dat mensen zelf een afweging moeten kunnen maken tussen alle beschikbare anticonceptiemiddelen, of ze nou gevestigd zijn of net geïntroduceerd. “Je kunt als arts niet een middel overslaan omdat je bang bent vanwege de verhalen in de media. Bij de pil en de Mirena kennen we ook problemen, maar omdat die in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn geïntroduceerd, horen we daar nauwelijks nog iemand over.” Het valt of staat met goede voorlichting, bepleit Vollebergh. “Huisartsen en gynaecologen moeten de feiten en de cijfers uit onderzoek kennen, eerlijke informatie geven en zo nodig indianenverhalen ontkrachten. Zodat elke vrouw het anticonceptiemiddel kan kiezen dat het beste bij haar situatie past.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx