DOQ

Vrouwen en mannen nu even snel doorverwezen naar reumatoloog

In de jaren ’90 verwees een huisarts een vrouw die zich meldde met RA en gewrichtsklachten gemiddeld ruim vier weken later naar een reumatoloog dan een man met RA met deze klachten. Anno 2022 is dit verschil verdwenen, constateren Leidse reumatologen. Belangrijk, want vroege herkenning van RA en daardoor een vroege start met een (medicamenteuze) behandeling leidt immers tot betere klinische uitkomsten.

‘It’s different for girls’, zong Joe Jackson in zijn gelijknamige song uit 1979. Dat gold in die tijd in ieder geval voor de snelheid waarmee vrouwen met RA die met gewrichtsklachten aanklopten bij hun huisarts werden doorverwezen naar een reumatoloog. Rond de eeuwwisseling doken onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum eens in de cijfers: hoe snel verwijzen huisartsen mensen met gewrichtsklachten –  die later de diagnose RA krijgen – door naar de Leidse poli reumatologie, de zogeheten referral delay. Daaruit bleek dat in de periode 1993 tot 1999 vrouwen langer moesten wachten op doorverwijzing dan mannen; gemiddeld respectievelijk 93 dagen (13,3 weken) tegenover 58 dagen (8,3 weken). Terwijl er geen verschil was tussen de seksen in de duur vanaf het begin van de klachten tot het bezoek aan de huisarts (patiënt delay).

“Deze uitkomsten onderstrepen het belang van strakke implementatie van richtlijnen omtrent verwijzing voor alle RA-patiënten”

Arts-onderzoeker Bastiaan van Dijk

Betere klinische uitkomsten

Vanaf het begin van deze eeuw werd duidelijk dat snelle doorverwijzing van mensen met klachten die wijzen op RA van groot belang is. Vroege herkenning van RA en daardoor een vroege start met een (medicamenteuze) behandeling leidt tot betere klinische uitkomsten, hebben diverse studies inmiddels aangetoond. De huidige nationale en internationale richtlijnen adviseren huisartsen daarom mensen met artritis binnen zes weken na het begin van de klachten door te verwijzen naar een reumatoloog.
Om na te gaan wat deze aansporing in de praktijk heeft opgeleverd, doken de Leidse onderzoekers onlangs nogmaals in de cijfers. Daarbij gingen zij na in hoeverre er in de afgelopen decennia verandering is opgetreden in de gemiddelde referral delay onder RA-patiënten en hoe het verschil tussen de seksen zich heeft ontwikkeld. In een recente publicatie (en presentatie tijdens de ACR Convergence 2022 in Philadelphia) beschrijven zij de uitkomsten van de studie.

Geen verschil meer tussen seksen

Op basis van gegevens van ruim 900 patiënten constateren zij dat de gemiddelde referral delay de afgelopen decennia zowel bij mannen als bij vrouwen met RA was afgenomen. Bovendien was er in het afgelopen decennium (2011-2020) geen sprake meer van een significant langere wachttijd voor vrouwen. De mediane referral delay bedroeg in het afgelopen decennium 5,4 weken voor mannen en 4,7 weken voor vrouwen. De patiënt delay is de afgelopen decennia vrijwel onveranderd gebleven (circa 4 weken).

Laagdrempelig inloopspreekuur

Waardoor precies het man-vrouwverschil met de tijd is verbeterd, is niet duidelijk. “Gedurende de afgelopen decennia is er gelukkig wel steeds meer aandacht gekomen voor het belang van vroege verwijzing in het algemeen; zo is er 10 jaar geleden aan laagdrempelig inloopspreekuur ingesteld voor artritis. Deze uitkomsten onderstrepen ook het belang van strakke implementatie van richtlijnen omtrent verwijzing voor alle RA-patiënten”, stelt arts-onderzoeker Bastiaan van Dijk die samen met prof. Annette van der Helm (beiden LUMC) het onderzoek uitvoerde.

Referentie: Van Dijk B, et al. J Rheumatol. 2022 Sep 15;jrheum.220429

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx