DOQ

Minder gebruik antibiotica door inzet van keuzehulp en toolbox

Gebruik van een keuzehulp en een educatieve toolbox voor zorgverleners en patiënten leidt tot minder voorschrijven van antibiotica voor een vermoedelijke urineweginfectie bij kwetsbare ouderen. Minder antibioticagebruik leidt niet tot meer complicaties, ziekenhuisverwijzingen, opnames en mortaliteit. Dat blijkt uit een gerandomiseerde internationale studie vanuit het Amsterdam UMC.

Voorschrijven van antibiotica voor een urineweginfectie bij kwetsbare ouderen gebeurt vaak onterecht, vanwege bijvoorbeeld niet-specifieke symptomen of misinterpretatie van een urinetest. Dat draagt bij aan antibioticaresistentie. Richtlijnen adviseren terughoudendheid met antibiotica, maar in de praktijk kan dat lastig zijn vanwege complexe beslissingen bij het voorschrijven en verschillen in zorgsettings voor ouderen.

“In de internationale studie is de implementatie onderzocht van een zogeheten rentmeesterschapsinterventie”

Rentmeesterschap

In de internationale studie is de implementatie onderzocht van een zogeheten rentmeesterschapsinterventie: gebruik van een eerder ontwikkelde keuzehulp voor gepast antibioticagebruik, gecombineerd met ‘pocket cards’, posters en een e-learning voor zorgverleners en patiënten en hun mantelzorgers. Aan het onderzoek deden 1.041 kwetsbare 70-plussers mee. Zij waren geïncludeerd bij 43 ouderenzorgorganisaties en 43 huisartsenpraktijken in Nederland, Noorwegen, Polen en Zweden. Deze settings werden clustergerandomiseerd. Patiënten in het controlecluster kregen reguliere zorg, de andere patiënten ontvingen zorg met de interventie.

Educatieve sessies

Bij de start van de studie werden zorgprofessionals geïnformeerd over de keuzehulp en de materialen in de toolbox. Er waren educatieve sessies met huisartsen en verpleegkundigen over het herkennen van een urineweginfectie met behulp van de keuzehulp. Na een sessie volgde een gezamenlijke bespreking van de lokale zorg en plannen voor implementatie.

“Uit interviews met zorgprofessionals bleken er kennishiaten te zijn over het herkennen van symptomen van een urineweginfectie”

Kennishiaten

De onderzoekers hadden regelmatig contact over de voortgang van de implementatie met de zorgprofessionals. De materialen in de toolbox werden afgestemd op lokale richtlijnen. Uit interviews met zorgprofessionals bleken er kennishiaten te zijn over het herkennen van symptomen van een urineweginfectie en van asymptomatische bacteriurie. Deze kennishiaten werden behandeld tijdens de educatieve sessies.
De primaire uitkomst was het aantal voorschrijvingen van antibiotica voor een vermoedelijke urineweginfectie. Secundaire uitkomsten waren onder andere de incidentie van complicaties, ziekenhuisopnames of -verwijzingen voor alle oorzaken, en sterfte binnen 21 dagen na vermoedelijke urineweginfecties.

Veilig

De groepen verschilden alleen wat betreft het aantal voorschrijvingen van antibiotica: dat was in de controlegroep ruim tweemaal zo hoog als in de interventiegroep (121 versus 54). Tussen de groepen was er geen verschil in het optreden van complicaties, ziekenhuisverwijzingen en -opnames, en sterfte. De interventie leidt dus tot klinisch relevante en veilige reductie van het voorschrijven van antibiotica bij de onderzochte doelgroep. De implementatie van de interventie in verschillende settings voor ouderenzorg vraagt volgens de onderzoekers wel om actieve deelname van alle betrokken zorgprofessionals en afstemming met de lokale situatie.

Referentie: Hartman EAR, van de Pol AC, Heltveit-Olsen SR, et al. “Effect of a multifaceted antibiotic stewardship intervention to improve antibiotic prescribing for suspected urinary tract infections in frail older adults (ImpresU): pragmatic cluster randomised controlled trial in four European countries.” BMJ, 2023;380:e072319.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”