DOQ

Bij ernstig astma heeft COVID-19 een slechter beloop

Patiënten met ernstig astma, gekenmerkt door frequentere exacerbaties en meer medicatiegebruik, hebben meer kans om vanwege COVID-19 op de intensive care opgenomen te worden of te overlijden. Dit verband is niet gevonden met type 2-ontsteking. Het risico op een opname vanwege COVID-19 bleek vergelijkbaar met het risico bij influenza met een longontsteking. Dit is gevonden in een Britse studie die in het blue journal verscheen.

Virusinfecties zijn een belangrijke risicofactor voor exacerbaties bij patiënten met alle astma-fenotypes. Het risico op een virale exacerbatie lijkt groter te zijn bij patiënten met type 2-ontsteking.

Verband tussen astma en COVID-19

De eerste rapportages tijdens de COVID-19-pandemie wezen erop dat astma, net als bijvoorbeeld COPD, een risicofactor zou kunnen zijn voor een COVID-19-infectie en een ernstig beloop daarvan. Bij aanwezigheid van sommige kenmerken, zoals type 2-ontsteking en het gebruik van corticosteroïden, leek dit risico kleiner te zijn. Daarentegen kunnen patiënten met ernstig astma, die systemische corticosteroïden of meerdere medicijnen nodig hebben, slechtere uitkomsten hebben.

Britse studie

In een Britse studie, die onlangs in het blue journal verscheen, is gebruik gemaakt van een zeer uitgebreide en sterk geïntegreerde benadering, om te proberen het risico op SARS-CoV-2-infectie en het beloop daarvan vast te stellen bij astmapatiënten met diverse fenotypes. Om dit doel te bereiken, gebruikten de onderzoekers onder andere een grote, gevalideerde database van elektronische patiëntendossiers uit de eerstelijnszorg en gegevens over ziekenhuisopnames en COVID-19.
De onderzoekers identificeerden ruim 430.000 astmapatiënten, een vergelijkingscohort met allergische rhinitis, om de mogelijke invloed van atopie of type 2-ontsteking zonder een longziekte te evalueren, en een gematchte groep van bijna 750.000 patiënten die geen astma of allergische rhinitis had.

Risicofactoren voor opname

Astmapatiënten hebben meer kans dan controlepersonen om hun huisarts te raadplegen vanwege COVID-19-gerelateerde zorgen en om deze ​​diagnose te krijgen. Ook hadden astmapatiënten een groter risico om opgenomen te worden vanwege COVID-19 in vergelijking met de algemene bevolking. De toename van dit risico was vergelijkbaar met eerder gevonden risico op ziekenhuisopnames vanwege influenza en longontsteking onder astmapatiënten. De volgende variabelen toonden een significant verband met het risico op ziekenhuisopnames:

  • regelmatig gebruik van inhalatiecorticosteroïden (ICS): hazard ratio 1,27;
  • intermitterend ICS-gebruik plus gebruik van aanvullende astmamedicatie: HR 2,00;
  • regelmatig ICS-gebruik plus add-on medicatie: HR 1,63;
  • en frequente exacerbaties: HR 1,82.

Bevindingen

Interessant is dat de hazard ratio’s niet duidelijk een consistent dosisafhankelijk effect van inhalatiesteroïden toonden. Dit verband was het meest uitgesproken bij intermitterend en – in grotere mate – bij regelmatig gebruik van ICS plus aanvullende therapie.
Deze bevindingen wijzen erop dat er een drempel kan zijn voor de ernst van astma, of een fenotype dat wordt aangegeven door het gebruik van aanvullende therapie, waarvoor dit risico het grootst is. Noch atopie, noch het eosinofielengetal had een significante invloed op het risico op COVID-19, ziekenhuisopname of overlijden.

Comorbiditeiten en confounders

Comorbiditeiten en andere confounders, zoals mannelijk geslacht en sociaal-economische deprivatie, werden opgenomen in de modellen. Ook in dit cohort patiënten met astma en allergische rhinitis hadden de bekende comorbiditeiten, waaronder obesitas, vaatziekten, diabetes, nierfalen, dementie en kanker, een negatieve invloed op het risico op en beloop van COVID-19.

Referenties:

  1. Bloom CI, Cullinan P, Wedzicha JA. Asthma Phenotypes and COVID-19 Risk: A Population-based Observational Study. Am J Respir Crit Care Med. 2022;205:36-45. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34669568/ , https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1164/rccm.202107-1704OC
  2. Carr TF, Kraft M. Gaining Insights into Asthma-related COVID-19 Risk. Am J Respir Crit Care Med. 2022;205:1-2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34813725   https://www.atsjournals.org/doi/10.1164/rccm.202111-2473ED?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”