Bij ernstig astma heeft COVID-19 een slechter beloop

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
14 januari 2022

Patiënten met ernstig astma, gekenmerkt door frequentere exacerbaties en meer medicatiegebruik, hebben meer kans om vanwege COVID-19 op de intensive care opgenomen te worden of te overlijden. Dit verband is niet gevonden met type 2-ontsteking. Het risico op een opname vanwege COVID-19 bleek vergelijkbaar met het risico bij influenza met een longontsteking. Dit is gevonden in een Britse studie die in het blue journal verscheen.

Virusinfecties zijn een belangrijke risicofactor voor exacerbaties bij patiënten met alle astma-fenotypes. Het risico op een virale exacerbatie lijkt groter te zijn bij patiënten met type 2-ontsteking.

Verband tussen astma en COVID-19

De eerste rapportages tijdens de COVID-19-pandemie wezen erop dat astma, net als bijvoorbeeld COPD, een risicofactor zou kunnen zijn voor een COVID-19-infectie en een ernstig beloop daarvan. Bij aanwezigheid van sommige kenmerken, zoals type 2-ontsteking en het gebruik van corticosteroïden, leek dit risico kleiner te zijn. Daarentegen kunnen patiënten met ernstig astma, die systemische corticosteroïden of meerdere medicijnen nodig hebben, slechtere uitkomsten hebben.

Britse studie

In een Britse studie, die onlangs in het blue journal verscheen, is gebruik gemaakt van een zeer uitgebreide en sterk geïntegreerde benadering, om te proberen het risico op SARS-CoV-2-infectie en het beloop daarvan vast te stellen bij astmapatiënten met diverse fenotypes. Om dit doel te bereiken, gebruikten de onderzoekers onder andere een grote, gevalideerde database van elektronische patiëntendossiers uit de eerstelijnszorg en gegevens over ziekenhu

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel