Casus: Allergische jeuk in de mond

mm
redactie
Redactioneel,
19 februari 2018

Casus:
Een tiener van 16 jaar bezoekt uw spreekuur naar aanleiding van een bezoek aan de Spoedeisende Hulp. Tijdens het eten van een broodmaaltijd had hij klachten gekregen van jeuk in de mond en een kriebelende keel.

Weer een paar minuten later merkte hij op dat hij jeuk en bulten kreeg over het hele lichaam, zijn lippen voelden dik aan. Ook voelde hij zich niet lekker en hij werd wat benauwd.

Onderzoek:
Op de spoedeisende hulp werden urticaria en angioedeem van de lippen geconstateerd, evenals expiratoir piepen. Zijn bloeddruk was 80/40 mm Hg. Met adrenaline IM, clemastine en corticosteroïden IV knapten de klachten snel op en na enige uren observatie mocht hij het ziekenhuis weer verlaten, met het advies zich bij zijn huisarts te vervoegen voor verdere analyse.

U kent hem als een gezonde tiener met klachten van hooikoorts en een mild astma waarvoor hij antihistaminica en B2-mimetica zo nodig gebruikt. Een in het verleden uitgevoerde bloedtest had een sensibilisatie voor berkenpollen, graspollen en kat laten zien.

De broodmaaltijd blijkt te hebben bestaan uit een paar bruine boterhammen belegd met kaas, ham en jam en een krentenboterham met spijs. Brood, kaas, ham en jam heeft hij inmiddels alweer gegeten zonder problemen, en ook een gewone krentenbol leverde geen klachten op. Wel blijkt hij bij navragen al vaker last te hebben gehad van jeuk in de mond en zwelling van de lippen bij zoetigheden als boterletter en gevulde speculaas. Hazelnootpasta en pindakaas kan hij gewoon eten, net als andere noten zoals cashewnoten of walnoten.

Wat is uw diagnose en beleid?

Bron: Care4Cure.nl
, , ,
Deel dit artikel