DOQ

‘Deltaplan moet hartfalenzorg toekomstbestendig maken’

“De behandeling van patiënten met hartfalen moet beter”, vindt Jozine ter Maaten. Zij is cardioloog in het UMCG en medisch leider van het Deltaplan Hartfalen. In dit project hebben drie partijen de handen ineengeslagen. Het doel: de hartfalenzorg optimaliseren en de maatschappelijke bewustwording van hartfalen verbeteren.

Er zijn naar schatting 600 duizend Nederlanders met hartfalen en het aantal neemt snel toe. Als we niets doen, zal de prevalentie in 2030 met 42% zijn gestegen. “De manier waarop we de hartfalenzorg momenteel organiseren, is niet toekomstbestendig”, zegt Jozine ter Maaten. “Er liggen nu al heel veel mensen met hartfalen in onze ziekenhuizen. We behandelen patiënten met acuut hartfalen sinds de jaren tachtig op dezelfde manier en hebben weinig vooruitgang geboekt. Dat moet anders.”

“Mensen weten niet wat ze zelf kunnen doen om hartfalen te voorkomen en vroeg te herkennen”

Cardioloog Jozine ter Maaten

Meer bekendheid, minder leed

Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van de Hartstichting dat maar een op de vijf Nederlanders kan omschrijven wat hartfalen is. “Mensen weten niet wat de ziekte inhoudt, hoe ernstig die is en wat ze zelf kunnen doen om hartfalen te voorkomen”, aldus Ter Maaten. “Dat terwijl meer bekendheid met de ziekte veel leed kan voorkomen.”

Het Deltaplan Hartfalen, dat 1 mei 2023 van start is gegaan, wil de hartfalenzorg optimaliseren en de maatschappelijke bewustwording verbeteren. Het initiatief sluit aan bij de missie van de DCVA om de ziektelast van cardiovasculaire aandoeningen in 2030 te verminderen met 25 procent.

Het Deltaplan Hartfalen is een gezamenlijk initiatief van de DCVA (Dutch CardioVascular Alliance), de Nederlandse Hartstichting en het Netherlands Heart Institute (NLHI). De drie partijen financieren het project. Daarnaast is er een stuurgroep met afgevaardigden van deze partijen en van (onder andere) de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), patiëntenvereniging Harteraad, CCU-verpleegkundigen, de huisartsen en geriaters.

“Het Hartfalenplatform maakt samenwerking gemakkelijker”

Platform en Hartfalenweek

Als eerste stap is onlangs de website van het Deltaplan Hartfalen gelanceerd. “Daarmee hebben we een plek gecreëerd die ons zichtbaar maakt”, vertelt Ter Maaten. “Een belangrijk onderdeel van de site is het Hartfalenplatform. Hierop verzamelen we alle lopende onderzoeken, projecten en best practices op het gebied van hartfalen. Op die manier maakt het Hartfalenplatform samenwerking gemakkelijker en hiaten in de hartfalenzorg en onderzoek inzichtelijk. Ik nodig collega-cardiologen, maar bijvoorbeeld ook huisartsen, uit om ontbrekende onderzoeksinitiatieven en best practices aan ons te melden.”

Een tweede stap is de organisatie van de Hartfalenweek van 22 tot en met 28 april 2024. “In die week willen we de bewustwording van hartfalen verbeteren bij zowel beleidsmakers als het grote publiek. Voor die eerste groep komt er een landelijk symposium. Daarnaast worden op regionaal niveau hartfalendagen georganiseerd met informatie en activiteiten voor patiënten, familie en andere geïnteresseerden.”

“Het is belangrijk dat we over de grenzen van de eerste en tweede lijn heen kijken”

Juiste Zorg op Juiste Plek

Als derde stap werkt het Deltaplan Hartfalen, samen met NVVC Connect, aan de juiste hartzorg op de juiste plek. Ter Maaten: “Veel patiënten met hartfalen zijn onder behandeling in de huisartsenpraktijk. De vraag is of dat voor al deze mensen de juiste plek is. Wellicht moet er meer ruimte komen voor anderhalvelijnszorg. Voor optimalisatie van hartfalenzorg is het, naar mijn idee, belangrijk dat we over de grenzen van de eerste en tweede lijn heen kijken. De huidige financieringsstructuur maakt dat op dit moment niet altijd makkelijk.”

Het Deltaplan Hartfalen werkt daarom nauw samen met NVVC Connect in de initiatieven die al lopen voor de juiste hartzorg op de juiste plek. “Hopelijk kunnen we uit die regionale initiatieven best practices identificeren die geschikt zijn om op grotere schaal te implementeren.”

Betere uitkomsten

Met de genoemde stappen hopen de partijen in het Deltaplan Hartfalen de hartfalenzorg efficiënter en meer toekomstbestendig te organiseren. Plannen voor de langere termijn zijn er ook. “Er gaat nog heel veel komen”, belooft Ter Maaten. “Zo zou ik in de toekomst bijvoorbeeld graag een onderzoekconsortium willen opzetten.”

Wanneer het Deltaplan Hartfalen voor haar geslaagd is? “Als we hartfalen beter op de kaart hebben kunnen zetten. Maar vooral als ik mijn patiënten met hartfalen betere uitkomsten kan bieden door ze op de beste – misschien een meer gepersonaliseerde – manier te behandelen.”

Meer informatie: www.deltaplanhartfalen.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx