DOQ

‘Deltaplan moet hartfalenzorg toekomstbestendig maken’

“De behandeling van patiënten met hartfalen moet beter”, vindt Jozine ter Maaten. Zij is cardioloog in het UMCG en medisch leider van het Deltaplan Hartfalen. In dit project hebben drie partijen de handen ineengeslagen. Het doel: de hartfalenzorg optimaliseren en de maatschappelijke bewustwording van hartfalen verbeteren.

Er zijn naar schatting 600 duizend Nederlanders met hartfalen en het aantal neemt snel toe. Als we niets doen, zal de prevalentie in 2030 met 42% zijn gestegen. “De manier waarop we de hartfalenzorg momenteel organiseren, is niet toekomstbestendig”, zegt Jozine ter Maaten. “Er liggen nu al heel veel mensen met hartfalen in onze ziekenhuizen. We behandelen patiënten met acuut hartfalen sinds de jaren tachtig op dezelfde manier en hebben weinig vooruitgang geboekt. Dat moet anders.”

“Mensen weten niet wat ze zelf kunnen doen om hartfalen te voorkomen en vroeg te herkennen”

Cardioloog Jozine ter Maaten

Meer bekendheid, minder leed

Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van de Hartstichting dat maar een op de vijf Nederlanders kan omschrijven wat hartfalen is. “Mensen weten niet wat de ziekte inhoudt, hoe ernstig die is en wat ze zelf kunnen doen om hartfalen te voorkomen”, aldus Ter Maaten. “Dat terwijl meer bekendheid met de ziekte veel leed kan voorkomen.”

Het Deltaplan Hartfalen, dat 1 mei 2023 van start is gegaan, wil de hartfalenzorg optimaliseren en de maatschappelijke bewustwording verbeteren. Het initiatief sluit aan bij de missie van de DCVA om de ziektelast van cardiovasculaire aandoeningen in 2030 te verminderen met 25 procent.

Het Deltaplan Hartfalen is een gezamenlijk initiatief van de DCVA (Dutch CardioVascular Alliance), de Nederlandse Hartstichting en het Netherlands Heart Institute (NLHI). De drie partijen financieren het project. Daarnaast is er een stuurgroep met afgevaardigden van deze partijen en van (onder andere) de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), patiëntenvereniging Harteraad, CCU-verpleegkundigen, de huisartsen en geriaters.

“Het Hartfalenplatform maakt samenwerking gemakkelijker”

Platform en Hartfalenweek

Als eerste stap is onlangs de website van het Deltaplan Hartfalen gelanceerd. “Daarmee hebben we een plek gecreëerd die ons zichtbaar maakt”, vertelt Ter Maaten. “Een belangrijk onderdeel van de site is het Hartfalenplatform. Hierop verzamelen we alle lopende onderzoeken, projecten en best practices op het gebied van hartfalen. Op die manier maakt het Hartfalenplatform samenwerking gemakkelijker en hiaten in de hartfalenzorg en onderzoek inzichtelijk. Ik nodig collega-cardiologen, maar bijvoorbeeld ook huisartsen, uit om ontbrekende onderzoeksinitiatieven en best practices aan ons te melden.”

Een tweede stap is de organisatie van de Hartfalenweek van 22 tot en met 28 april 2024. “In die week willen we de bewustwording van hartfalen verbeteren bij zowel beleidsmakers als het grote publiek. Voor die eerste groep komt er een landelijk symposium. Daarnaast worden op regionaal niveau hartfalendagen georganiseerd met informatie en activiteiten voor patiënten, familie en andere geïnteresseerden.”

“Het is belangrijk dat we over de grenzen van de eerste en tweede lijn heen kijken”

Juiste Zorg op Juiste Plek

Als derde stap werkt het Deltaplan Hartfalen, samen met NVVC Connect, aan de juiste hartzorg op de juiste plek. Ter Maaten: “Veel patiënten met hartfalen zijn onder behandeling in de huisartsenpraktijk. De vraag is of dat voor al deze mensen de juiste plek is. Wellicht moet er meer ruimte komen voor anderhalvelijnszorg. Voor optimalisatie van hartfalenzorg is het, naar mijn idee, belangrijk dat we over de grenzen van de eerste en tweede lijn heen kijken. De huidige financieringsstructuur maakt dat op dit moment niet altijd makkelijk.”

Het Deltaplan Hartfalen werkt daarom nauw samen met NVVC Connect in de initiatieven die al lopen voor de juiste hartzorg op de juiste plek. “Hopelijk kunnen we uit die regionale initiatieven best practices identificeren die geschikt zijn om op grotere schaal te implementeren.”

Betere uitkomsten

Met de genoemde stappen hopen de partijen in het Deltaplan Hartfalen de hartfalenzorg efficiënter en meer toekomstbestendig te organiseren. Plannen voor de langere termijn zijn er ook. “Er gaat nog heel veel komen”, belooft Ter Maaten. “Zo zou ik in de toekomst bijvoorbeeld graag een onderzoekconsortium willen opzetten.”

Wanneer het Deltaplan Hartfalen voor haar geslaagd is? “Als we hartfalen beter op de kaart hebben kunnen zetten. Maar vooral als ik mijn patiënten met hartfalen betere uitkomsten kan bieden door ze op de beste – misschien een meer gepersonaliseerde – manier te behandelen.”

Meer informatie: www.deltaplanhartfalen.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx