Dr. Arnoldus: ‘Orale behandeling van MS-terugvallen als eerste keus’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
19 mei 2021

MS-patiënten met een terugval kunnen hun behandeling voortaan thuis ontvangen. Mede dankzij neuroloog dr. Edo Arnoldus is het medicijn methylprednisolon sinds kort ook verkrijgbaar in capsulevorm. “Ik verwacht dat de orale toediening bij terugvallen de eerste keus wordt van de meeste collega’s.”

MS-patiënten met een terugval krijgen vaak een behandeling met methylprednisolon op de dagbehandelingsafdeling van het ziekenhuis. Dat gebeurt via een infuus, gedurende drie of vijf dagen. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat een behandeling in de thuissituatie, met capsules in plaats van een infuus, net zo effectief is. Maar terwijl in omringende landen die orale behandeling de voorkeur heeft, gold dat in Nederland niet. Bovendien is import van de capsules niet toegestaan, dus waren ze tot voor kort niet verkrijgbaar.

Neuroloog dr. Edo Arnoldus

“Het medicijn is professioneel bereid, van goede kwaliteit, en er is een voorraad”

Opzet productielijn methylprednisolon

Dr. Edo Arnoldus, neuroloog in het ETZ (Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg, zag geen argumenten tegen die orale behandeling van Nederlandse MS-patiënten. “Het scheelt de patiënt een verblijf van drie dagen in het ziekenhuis. Dat is prettiger voor de patiënt en scheelt de zorg jaarlijks twee miljoen euro. Orale behandeling bij een terugval zou, net als in Duitsland, Frankrijk en Engeland, de eerste keus moeten zijn.” Dat dit niet mogelijk was in Nederland, vond hij te gek voor woorden.

In samenwerking met het Netwerk Zinnige Zorg van coöperatie VGZ zocht de afdeling Neurologie van het ETZ daarom contact

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel