DOQ

Dr. Mattiotti: ‘Positief effect Follistatin-like 1 na hartinfarct is mogelijk stap naar gentherapie’

Een veelbelovend aanknopingspunt om herstel na een hartinfarct te bevorderen. Dat is het resultaat van promotieonderzoek dat dr. Andrea Mattiotti heeft verricht binnen het Amsterdam UMC – locatie AMC. In muismodellen toonde hij de belangrijke regeneratieve rol aan van het eiwit Follistatin-like 1. “Dat het effect zó groot zou zijn, hadden we niet verwacht.”

Hoe vaak komt het voor dat een onderzoeker in grote mate wordt verrast door de uitkomsten van zijn studie? Het overkwam Andrea Mattiotti, die er uiteindelijk op promoveerde begin dit jaar. Hij vertelt: “We hielden er al langere tijd rekening mee dat het eiwit Follistatin-like 1 een positieve rol speelt bij het herstel van het hart na een hartinfarct, maar dat het effect zó groot zou zijn, hadden we niet verwacht.”

Dr. Andrea Mattiotti

Experiment

Het bewijs werd geleverd door een vergelijkend onderzoek bij muizen. Mattiotti legt uit: “Minder dan de helft van het aantal cellen in het hart bestaat uit hartspiercellen. Bij de andere helft gaat het onder andere om cellen met een beschermende of regeneratieve functie. We wisten dat Follistatin-like 1 bijdraagt aan het herstel na een hartinfarct. Daarom hebben we dit eiwit uitgeschakeld in muizen kort voordat er een hartinfarct werd geïnduceerd. Deze dieren overleden allemaal binnen vijf dagen na het hartinfarct, terwijl de controlemuizen met zo’n hartinfarct in leven bleven.”

Goede vorming littekenweefsel

Na een hartinfarct scheiden hartcellen Follistatin-like 1 uit, met als doel de weefselschade te voorkomen en/of herstellen die is ontstaan toen de bloedtoevoer naar het hart deels was geblokkeerd. Mattiotti: “Wij hebben kunnen vaststellen dat Follistatin-like 1 cruciaal is voor het herstel van het hart. Het eiwit is ervoor verantwoordelijk dat littekenweefsel op een goede manier wordt gevormd. Concreter: op een dusdanige manier, dat het hart intact blijft en kan blijven pompen.”

Gentherapie

Wat betekent deze vondst voor de kliniek? Kan dit resultaat uit fundamenteel onderzoek worden vertaald naar patiëntenzorg? Mattiotti: “Ik heb ook de DNA-elementen weten te identificeren die essentieel zijn voor de aanmaak van Follistatin-like 1. Mogelijk is dit een stap op weg naar gentherapie.”

Efficiënte behandeling

Hij vervolgt: “In de ideale situatie zou je het eiwit willen toedienen na een hartinfarct. Maar wat is de beste manier? Welke hoeveelheid Follistatin-like 1 zou de patiënt moeten krijgen? Wat is de beste plek om het toe te dienen? Stel, je brengt het direct in het hart in. Wat is dan het effect? Heeft het bijvoorbeeld nadelige effecten op andere organen? Nader onderzoek is nodig om te achterhalen wat een efficiënte behandeling is. Dit is een van de thema’s waarop we ons richten onder leiding van dr. Maurice van den Hoff binnen de afdeling Medische Biologie van het Amsterdam UMC.”


Dr. Andrea Mattiotti is nu als postdoc werkzaam binnen het Hubrecht Instituut in Utrecht. Dit onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen verricht onderzoek op het gebied van de ontwikkelingsbiologie in het algemeen en stamcellen in het bijzonder.


Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx