Dr. Mulder: ‘Ik denk dat het belangrijk is om niet paternalistisch te zijn’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
17 juni 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Hij stond bij de zorgverleners in het ziekenhuis een beetje bekend als een rebel, als iemand met een wat recalcitrant karakter die het niet altijd even nauw nam met de regels van zijn artsen. Maar met Sasja Mulder kon hij door een deur. Waarom? Dat vraagt de huidige internist-oncoloog van het Radboudumc zich ruim twintig jaar na dato nog weleens af. 

“Mijn eerste klinische baan kreeg ik in 1999. Bij een van de voorgangers van het huidige Jeroen Bosch Ziekenhuis ging ik als AGNIO aan de slag op de afdeling interne geneeskunde. Ik voelde me nog onervaren, maar kreeg meteen grote verantwoordelijkheden. Tijdens nachtdiensten bijvoorbeeld, was ik samen met de AGNIO heelkunde de enige dokter in het ziekenhuis.” 

Internist-oncoloog dr. Sasja Mulder

Rebel 

“Op een dag zag ik een jonge patiënt met uitgezaaide testiskanker. Hij was een paar jaar ouder dan ik, eind twintig. Onder de zorgverleners stond hij bekend als een soort rebel. Zo was het hem vanwege zijn chemokuur en de bleomycine niet toegestaan om te roken. Maar dit was niet vol te houden voor hem, omdat hij een flinke cannabisverslaving had. Hij werd dan ook regelmatig met een stickie aangetroffen in het trappenhuis. De patiënt was niet de meest makkelijke in de omgang, hij had bijvoorbeeld niet of nauwelijks contact met zijn familie.” 

“Hij werd regelmatig met een stickie aangetroffen in het trappenhuis” 

Voorwaarden stellen 

<
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel