Dr. Vollebregt: ‘Ondanks haar depressies en overleden ongeboren kind wilde ze weer zwanger worden’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
10 maart 2021

“Hoe kún jij het, gezien je voorgeschiedenis, opbrengen opnieuw zwanger te willen zijn? Wat dapper dat je dat aandurft.” Dat dacht gynaecoloog dr. Karlijn Vollebregt toen een vrouw met een psychiatrische achtergrond voor haar stond op de Poppoli van het Spaarne Gasthuis. “Ik werd getroffen door haar veerkracht én door de wens diep in de mens om kinderen te krijgen.”

“Sommige vrouwen met een kinderwens of die zwanger zijn, hebben een psychiatrische voorgeschiedenis”, vertelt gynaecoloog dr. Karlijn Vollebregt. “Vaak gebruiken ze medicatie. Op de Poppoli van het Spaarne Gasthuis zien we jaarlijks 120 tot 200 vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Zij kunnen rekenen op een psychiater, een kinderarts en een gynaecoloog met verloskunde als aandachtsgebied. Ik bekleed die laatste rol.”

Gynaecoloog dr. Karlijn Vollebregt

Medicatieadvies

Het doel is dat vrouwen zo goed mogelijk door hun zwangerschap komen en ook zo goed mogelijk aan de toekomst met hun kind kunnen beginnen. Vollebregt: “We geven bijvoorbeeld medicatieadvies. Soms is het verstandig dat een vrouw medicijnen gaat gebruiken, terwijl het bij anderen juist raadzaam is te stoppen of de dosis te verlagen of verhogen.”

“Ik vind het indrukwekkend hoe diep de kinderwens zit in de mens; dat men er zóveel voor over heeft om een kind te krijgen”

Lichtpuntjes

“Twee zaken in het bijzonder vind ik indrukwekkend op onze polikliniek”, zegt ze. “Eén: de veerkracht van veel mensen met een psychiatrische voorgeschiedenis. Het vermogen om na een donkere periode toch weer lichtpuntjes te zien. En twee: h

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel