DOQ

Dr. Wittekoek over NLBeter: ‘Voor beleid dat zich werkelijk richt op mensen gezond houden, moet je misschien meer rigoureuze stappen nemen’

Ze vindt het best eng, want ze heeft haar comfortzone moeten verlaten. Maar ze is ook van mening dat ze verplicht is deze stap te zetten, vanuit een maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. Cardioloog dr. Janneke Wittekoek is sinds kort bestuurslid van de nieuwe politieke beweging NLBeter. En ja, bij de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar kan op de dokter worden gestemd. 

Wie is Janneke Wittekoek? 

“Ik ben cardioloog én oprichter en directeur van HeartLife Klinieken, gevestigd in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Voordat ik cardioloog werd, heb ik gezondheidswetenschappen gedaan, een opleiding die voor een groot deel gaat over het voorkomen van ziekten. Mijn belangstelling en passie voor leefstijl en preventie zijn alleen maar toegenomen tijdens het werk als cardioloog. Tachtig procent van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen met een gezonde leefstijl. Ik vind het belangrijk het publiek op een leuke, toegankelijke manier te informeren over preventie of het vrouwenhart, mijn andere stokpaardje. Ik noem het ook wel medical infotainment. Ik schuif aan in de gezelligere tv-programma’s en schrijf boeken over deze thema’s.”  

Cardioloog Janneke Wittekoek

Want je vindt dat er nog onvoldoende gebeurt op het vlak van preventie? 

“We gaan twee keer per jaar naar de tandarts om gaatjes te voorkomen. We hebben bevolkingsonderzoeken voor borst- en darmkanker. En wat doen we bij hart- en vaatziekten, wereldwijd doodsoorzaak nummer één? We weten hoe we veel ellende kunnen voorkomen, maar gaan toch met z’n allen zitten wachten totdat bij iemand het eerste hartinfarct zich aandient. 

“We weten hoe we veel ellende kunnen voorkomen, maar gaan toch met z’n allen zitten wachten totdat bij iemand het eerste hartinfarct zich aandient” 

In Nederland word je tot je vierde jaar intensief gemonitord op gezondheid, in een consultatiebureau. Je wordt gemeten en gewogen, en als je te veel van een standaardcurve afdrijft, krijgen je ouders het advies dagelijks een flesje meer of minder te geven. Vervolgens zie je tot je twaalfde nog af en toe de schoolarts en krijg je op de middelbare school nog wat voorlichting over de gevaren van drugs en alcohol. Maar het zou goed zijn als we na ons twaalfde periodiek naar een soort consultatiebureau blijven gaan. Een plek waar zowel naar de fysieke als mentale gezondheid wordt gekeken en waar eventuele knelpunten worden ontdekt, zodat in veel gevallen erger kan worden voorkomen.” 

Je hamert al jaren op het aambeeld van preventie. Wat heeft het opgeleverd? 

Lachend: “Ik word weleens een preventieactivist genoemd. Al ruim twintig jaar probeer ik preventie en leefstijl op allerlei politieke agenda’s te krijgen. Ik zit in commissies, schuif aan bij VWS, heb meegesproken over de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid van vorig jaar en schrijf en onderteken manifesten. Maar af en toe voelt het als zwemmen in een bad met modder. Op een gegeven moment dacht ik: ik zit hier weliswaar in Den Haag aan tafel en kan me misschien gehoord en belangrijk voelen, maar uiteindelijk gebeurt er veel te weinig op het vlak van leefstijl en preventie. Voor een beleid dat werkelijk gericht is op het gezond houden van mensen, moet je misschien meer rigoureuze stappen nemen. Denk aan het verbieden van tabak. Een dergelijke houding zie ik bij geen enkele partij.” 

En toen werd je benaderd door de oprichters van NLBeter, de psychiaters Esther van Fenema en Ronald Mann? 

“Ze vroegen of ik wilde meedoen. Ze zeiden: ‘Nu eindigen al je manifesten op het Malieveld. Als je iets wilt veranderen, moet je dichter bij de macht komen.’ Inmiddels ben ik bestuurslid van de beweging en zit ik aan de tekentafel met het oog op het verkiezingsprogramma. Eerst zei ik: ik word lijstduwer. Maar gaandeweg raakte ik zo enthousiast, dat ik besloot me verkiesbaar te stellen. Mocht Nederland in maart oordelen ‘Die mevrouw kan in de Kamer misschien iets ten goede veranderen’, dan ga ik er ook voor. Ik zou dan overigens mijn kliniek niet sluiten; er blijft tijd over voor een spreekuur.” 

“Ik word weleens een preventieactivist genoemd. Al ruim twintig jaar probeer ik preventie en leefstijl op allerlei politieke agenda’s te krijgen” 

Je had ook ‘nee’ kunnen zeggen tegen NLBeter. 

“Tijdens mijn opleiding in ziekenhuizen zat ik naar mijn gevoel onder het juk. Daarna ben ik ondernemer geworden en heb ik mijn eigen kliniek opgericht. Op een bepaald moment had ik het helemaal voor elkaar. Ik ben een expert, voel me prima binnen mijn vakgebied. Waarom dan uit die comfortzone stappen? Waarom me dan ook gaan verdiepen in onderwijs en leefbaarheid, naast zorg de andere thema’s van de partij? Waarom politieke gevechten opzoeken? Waarom me blootstellen aan de belangstelling van journalisten en het oog van de wereld? Kortom, waarom iets doen wat ik alles bij elkaar best heel spannend vind? Mijn antwoord is oprecht en komt uit mijn hart. Ik vind dat ik deze stap verplicht ben, alleen al aan mijn twee puberkinderen, die zich ook zorgen maken over thema’s als leefbaarheid. De partij wil ‘de gezonde mens’ centraal stellen.” 

“Eerst zei ik: ik word lijstduwer. Maar gaandeweg raakte ik zo enthousiast, dat ik besloot me verkiesbaar te stellen” 

Je bent ook van mening dat meer personen met een inhoudelijk-professionele achtergrond in de regering en Kamers horen. 

“De mensen die het beleid bepalen voor de BV Nederland, moeten professionals zijn. Ik vind het gek dat degene die nu heel veel te zeggen heeft over onze zorg (minister De Jonge, red.) van origine een onderwijzer is. Je ziet ook: als het er echt toe gaat doen, zoals tijdens de coronacrisis, hangt iedereen aan de lippen van de experts.” 

“Ik vind dat ik deze stap verplicht ben, alleen al aan mijn twee puberkinderen. De partij wil ‘de gezonde mens’ centraal stellen” 

 Wanneer zou jij over vijf jaar een tevreden mens zijn? 

“Als preventie een prominente plek heeft gekregen in het Nederlands gezondheidszorgbeleid. Als er meer professionals aan het roer staan. En als is gesneden in bureaucratie en dure adviesbureaus, zodat de medeweerkers in de zorg, het onderwijs en de politie beter betaald worden en mensen weer met passie en trots kiezen voor een vak.” 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx