Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Drs. Van den Hout: ‘Met lokale injectie terugkeer melanoom tegengaan’
Patholoog drs. Mari van den Hout beschrijft in zijn proefschrift een simpele en goedkope behandeling die bestaat uit een lokale injectie met een middel dat het natuurlijke afweersysteem in de omgeving van het eerder verwijderde melanoom stimuleert zonder ernstige bijwerkingen.
Het melanoom is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Het treft relatief vaak jongere mensen en komt in toenemende mate voor. Zelfs bij ontdekking en verwijdering in een vroeg stadium bestaat er nog wel 20 jaar kans op terugkeer van het melanoom. Desondanks is er nog steeds geen goede aanvullende behandeling om terugkeer of uitzaaiingen te voorkomen.

Afweersysteem
Drs. Van den Hout heeft in zijn onderzoek melanoompatiënten een lokale injectie gegeven met een middel dat het natuurlijke afweersysteem in de omgeving van het eerder verwijderde melanoom stimuleert zonder ernstige bijwerkingen.
Minder uitzaaiingen
Door cellen uit de schildwachtklier (eerste lymfeklier vanaf de tumor) van de melanoompatiënten die deze injecties kregen te onderzoeken, heeft Van den Hout kunnen bewijzen dat er inderdaad een sterke afweerreactie tegen het melanoom optreedt. Niet alleen vond hij hierna minder uitzaaiingen in de schildwachtklieren van deze patiënten, maar ontdekte ook dat op de lange termijn het melanoom significant minder vaak terugkeert of uitzaait.
Sterfte terugdringen
Concluderend biedt deze behandeling de mogelijkheid melanoomgerelateerde sterfte sterk terug te dringen en daarmee hoop aan een zeer grote groep patiënten. Dit zou wereldwijd gevolgen kunnen hebben voor de behandeling van melanoom.
Klik hier om het volledige proefschrift te lezen