EULAR COVID-19-register biedt reflectie en voorbereiding

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
12 mei 2021

Het COVID-19-register van de Europese reumatologievereniging (EULAR) heeft successen gehad, maar ook te maken gekregen met diverse uitdagingen. Het opzetten van internationale registers brengt sowieso al veel uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen worden alleen maar versterkt door de urgentie van de huidige wereldwijde pandemie. Deze ervaringen bieden lessen voor toekomstige pandemieën.

In de vroege stadia van de SARS-CoV-2-pandemie bleek er behoefte te zijn aan gegevens over het verband tussen de uitkomsten van COVID-19 en de aanwezigheid van reumatische en musculoskeletale aandoeningen, inclusief de bijbehorende behandelingen.

Risico’s versus mogelijke rol bij COVID-19

Over het algemeen gaan immunomodulerende en immunosuppressieve behandelingen en comorbiditeit gepaard met een toegenomen risico op ernstige infecties bij mensen met een reumatische ziekte. Dit wijst erop dat deze patiënten mogelijk een hoger risico lopen op ernstiger COVID-19. Daar staat tegenover dat sommige behandelingen voor reumatische ziekten worden onderzocht voor de preventie of behandeling van COVID-19 en de bijbehorende complicaties.

Wereldwijd en Europees register

Om snel gegevens te verzamelen over en meer te weten te komen over de uitkomsten van COVID-19 in deze patiëntenpopulatie, heeft de COVID-19 Global Rheumatology Alliance (GRA) een wereldwijd register opgezet.
Vanwege de gegevensbescherming was in de Europese Unie een apart, parallel register nodig. Aangezien de EULAR zowel patiënten als zorgverleners in de reumatologie vertegenwoordigt, werd in korte tijd ee

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel