DOQ

EULAR COVID-19-register biedt reflectie en voorbereiding

Het COVID-19-register van de Europese reumatologievereniging (EULAR) heeft successen gehad, maar ook te maken gekregen met diverse uitdagingen. Het opzetten van internationale registers brengt sowieso al veel uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen worden alleen maar versterkt door de urgentie van de huidige wereldwijde pandemie. Deze ervaringen bieden lessen voor toekomstige pandemieën.

In de vroege stadia van de SARS-CoV-2-pandemie bleek er behoefte te zijn aan gegevens over het verband tussen de uitkomsten van COVID-19 en de aanwezigheid van reumatische en musculoskeletale aandoeningen, inclusief de bijbehorende behandelingen.

Risico’s versus mogelijke rol bij COVID-19

Over het algemeen gaan immunomodulerende en immunosuppressieve behandelingen en comorbiditeit gepaard met een toegenomen risico op ernstige infecties bij mensen met een reumatische ziekte. Dit wijst erop dat deze patiënten mogelijk een hoger risico lopen op ernstiger COVID-19. Daar staat tegenover dat sommige behandelingen voor reumatische ziekten worden onderzocht voor de preventie of behandeling van COVID-19 en de bijbehorende complicaties.

Wereldwijd en Europees register

Om snel gegevens te verzamelen over en meer te weten te komen over de uitkomsten van COVID-19 in deze patiëntenpopulatie, heeft de COVID-19 Global Rheumatology Alliance (GRA) een wereldwijd register opgezet.
Vanwege de gegevensbescherming was in de Europese Unie een apart, parallel register nodig. Aangezien de EULAR zowel patiënten als zorgverleners in de reumatologie vertegenwoordigt, werd in korte tijd een multidisciplinaire COVID-19-taskforce opgericht. Het EULAR COVID-19-register is een observationeel register dat door artsen ingevoerde gegevens vastlegt van zowel volwassen als pediatrische patiënten met een reeds bestaande reumatische of musculoskeletale aandoening die geïnfecteerd zijn geraakt met SARS-CoV-2. Aangezien sommige landen reeds COVID-19-gegevens verzamelden, hetzij binnen bestaande registers, hetzij in nieuwe COVID-19-registers (Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Zweden en Zwitserland), werden ze uitgenodigd om hun gegevens te delen met het COVID-19-register van de EULAR.

Wat, wie en waarom

Bij het opzetten en beheren van dit register is ervaring opgedaan met het ‘wat, wie en waarom’ van gegevensverzameling. Volgens de auteurs is het waarom mogelijk het belangrijkste. De betrokkenheid van patiënten en zorgverleners in dit register toont hoe essentieel het is om de vragen en zorgen van degenen die belang hebben bij de uitkomst van het project, te begrijpen en aan te pakken.

Dit register toont ook de kracht van samenwerking in heel Europa. Deze netwerken verder moeten verder versterkt worden. Het EULAR COVID-19-register maakt tegenwoordig onderdeel uit van het EULAR Virtual Research Center. Dit zal fungeren als een katalysator om voort te bouwen op deze samenwerkingen, zowel voor het onderzoek naar COVID-19 als naar andere reumatische en musculoskeletale aandoeningen.

Reflectie en voorbereiding

De auteurs moedigen andere registers en projecten aan om soortgelijke evaluaties van hun eigen situatie uit te voeren. Er valt namelijk veel te leren van het grootschalige onderzoek dat tijdens deze pandemie heeft plaatsgevonden. Reflectie en voorbereiding zullen essentieel blijken, mocht een volgende pandemie zich aandoen.


Referentie: Lawson-Tovey S, Strangfeld A, Hyrich KL, et al. EULAR COVID-19 registry: lessons learnt and future considerations. Ann Rheum Dis. 2021:annrheumdis-2021-220319. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33906854/,  https://ard.bmj.com/content/early/2021/04/26/annrheumdis-2021-220319

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx