Grote studie om cellen van diabetespatiënt te ‘ontstressen’

mm
redactie
Redactioneel,
15 juni 2018

Wetenschappers onder leiding van LUMC-onderzoeker Arnaud Zaldumbide starten een grote studie om cellen van mensen met diabetes type 1 te ‘ontstressen’. Zo laat het afweersysteem hen met rust en kunnen ze weer eigen insuline aanmaken. Het Diabetes Fonds en stichting DON investeren samen 1,5 miljoen euro in dit onderzoek.

Bij diabetes type 1 worden de insulineproducerende cellen (bètacellen) vernield door het afweersysteem. Vorig jaar ontdekten LUMC-onderzoekers Arnaud Zaldumbide en Bart Roep dat dit geen vergissing is van het afweersysteem, zoals voorheen werd gedacht, maar van de bètacel zelf. De bètacel kan lijden aan ‘celstress’, waardoor de cel in plaats van insuline een ander eiwit produceert, dat de afweerreactie oproept.

 

 

Weg naar genezing vervolgd

Maar wat gaat er precies mis in de gestreste bètacel? Dat onderzoekt Zaldumbide de komende vijf jaar binnen een internationale samenwerking met prof. Decio Eizirik van de Vrije Universiteit Brussel en prof. Bart Roep en dr. Bruno Guigas van het LUMC. Het uiteindelijke doel is om een manier te vinden om bètacellen te ‘ontstressen’, zodat het afweersysteem hen met rust laat.

Beschermen tegen aanvallen

De onderzoekers verwachten dat met hun resultaten nieuwe behandelingen ontwikkeld kunnen worden. Zaldumbide: “Hopelijk kan een nieuwe therapie de overgebleven bètacellen van mensen met diabetes type 1 beschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. We weten dat zelfs een kleine hoeveelheid resterende bètacellen het risico op complicaties van diabetes verkleint.”

Ook willen de onderzoekers nieuwe factoren identificeren waarmee ze het verloop van de ziekte beter kunnen volgen, en mensen eerder kunnen diagnosticeren. “Misschien zelfs al voordat ze diabetes hebben, zodat we kunnen voorkomen dat de bètacellen vernietigd worden.”

 

Bron: LUMC – Diabetesfonds

, , , , , ,
Deel dit artikel