DOQ

Gunstige CV-uitkomsten na bariatrische operatie bij ouderen

Tot nu toe was er weinig onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van een bariatrische operatie op de cardiovasculaire (CV-) uitkomsten bij ouderen. Uit onderzoek onder Medicare-begunstigden met obesitas blijkt een bariatrische operatie gepaard te gaan met een lager risico op overlijden, nieuw ontstaan hartfalen of een myocardinfarct. Deze resultaten verschenen in JACC.

In de afgelopen vijftig jaar is de wereldwijde last van obesitas exponentieel toegenomen. Van de talrijke effecten van obesitas op de wereldwijde gezondheid is de toenemende incidentie van hart- en vaatziekten (HVZ) een van de gevaarlijkste. Het onafhankelijke causale verband tussen obesitas en HVZ is goed vastgesteld. Naast dit directe effect resulteert obesitas ook in metabole veranderingen, waaronder hyperlipidemie, insulineresistentie en hypertensie, die op een onafhankelijke wijze het risico op HVZ verhogen.

Gewichtsreductie staat centraal

De huidige primaire en secundaire preventiemaatregelen voor aan obesitas gerelateerde aandoeningen zijn gebaseerd op het centrale paradigma van gewichtsreductie. Dit principe wordt ook gebruikt voor de primaire preventie van HVZ.
Het bewijs over de werkzaamheid van leefstijlinterventies en medicatie voor gewichtsreductie op de langetermijnverbetering van de cardiovasculaire (CV-) uitkomsten is echter tegenstrijdig. Tot nu toe is geen duidelijk en betrouwbaar klinisch voordeel aangetoond.
Daarentegen is er solide bewijs dat bariatrische chirurgie een betrouwbaardere methode voor gewichtsreductie is dan leefstijlinterventies en medicatie. Daarom wordt in de afgelopen jaren steeds vaker geopereerd, hoewel nog steeds heel weinig patiënten in aanmerking komen voor deze procedure. In aansluiting hierop wordt er ook meer onderzoek gedaan naar de effectiviteit hiervan. Niet alleen voor de gewichtsreductie, maar ook voor de vermindering of verbetering van aan obesitas gerelateerde morbiditeiten, zoals hypertensie, diabetes en sterfte. Gezien de bekende gunstige effecten van bariatrische chirurgie op een aantal risicofactoren voor HVZ, waaronder hypertensie en diabetes, is het redelijk om te veronderstellen dat deze interventie een effectief middel kan zijn om de CV-uitkomsten op lange termijn van patiënten met obesitas te verbeteren.

Amerikaanse studie

In deze studie is het verband geëvalueerd tussen een bariatrische operatie en de CV-uitkomsten op de lange termijn bij bijna 190.000 personen. Medicare-begunstigden die in de periode 2013-2019 een bariatrische operatie ondergingen, werden gekoppeld aan een controlegroep van patiënten met obesitas die gematcht waren op basis van leeftijd (gemiddeld 62 jaar), geslacht (70% vrouw) en mate van obesitas (gemiddelde body mass index van 44,7 kg/m2).  
Na een mediane follow-up van 4 jaar ging een bariatrische operatie gepaard met een lager overlijdensrisico (9,2 vs. 14,7 per 1.000 persoonsjaren; hazardratio 0,63), nieuw ontstaan hartfalen (HR 0,46), myocardinfarcten (HR 0,63) en beroerten (HR 0,71; p < 0,001). Het voordeel van een bariatrische operatie was duidelijk bij patiënten van 65 jaar en ouder.

Conclusies

Onder Medicare-begunstigden met obesitas gaat een bariatrische operatie gepaard met een lager risico op overlijden, nieuw ontstaan hartfalen of een myocardinfarct.

Referenties: Mentias A, Aminian A, Youssef D, et al. Long-Term Cardiovascular Outcomes After Bariatric Surgery in the Medicare Population. J Am Coll Cardiol. 2022;79:1429-1437.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”