Handhygiëne en -dermatitis in coronatijden

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
1 december 2020

Handhygiëne is een geaccepteerde methode om de overdracht van infectieziekten te voorkomen. Door het vaker wassen van de handen vanwege COVID-19 neemt het risico op handdermatitis toe. De American Contact Dermatitis Society (ACDS) heeft recent adviezen opgesteld over handhygiëne, preventie van huidziekten en huidherstel.

Handhygiëne is een algemeen aanvaard principe om de overdracht van diverse overdraagbare ziekten te voorkomen. Door een goede handhygiëne neemt dit risico met 24-31% af. De COVID-19-pandemie heeft wereldwijd geresulteerd in een bewustwording over handhygiëne en handreiniging.

(Foto: Pixabay)

Overdracht van coronavirus

COVID-19 wordt veroorzaakt door SARS-CoV-2, een omhuld, niet-gesegmenteerd RNA-virus. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gaan er momenteel vanuit dat dit virus zich verspreidt via direct contact, indirect contact en druppelcontact.

Om de overdracht van dit virus te voorkomen, adviseren de CDC om regelmatig gedurende 20 seconden met water en zeep de handen te wassen. Als alternatief, wanneer geen water en zeep beschikbaar zijn, kan een desinfecterend middel dat minste 60% alcohol bevat, gebruikt worden.
Daarnaast zijn verschillende handhygiëneproducten verkrijgbaar, zoals vloeibare en staafzepen, synthetische detergenten, antiseptische handwasmiddelen en desinfecterende middelen op alcoholbasis. De werkzaamheid en veiligheid hiervan wisselt echter.

Oorzaken van handdermatitis

Hoewel de handhygiëneproducten effectief kunnen zijn tegen COVID-19, kunnen ze de integriteit en het functioneren van de huidbarrière aantasten. H

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel