Let op genderverschillen bij diagnose en behandeling reumatische aandoeningen

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
10 december 2021

Er is de afgelopen twee decennia enorme vooruitgang geboekt in de kennis over en het behandelen van inflammatoire reumatische aandoeningen, met name reumatoïde artritis. “Maar we weten ook nog heel veel niet”, stelt reumatoloog prof. dr. Irene van der Horst-Bruinsma, sinds 1 december hoogleraar Reumatologie aan de Radboud Universiteit en afdelingshoofd Reumatologie in het Radboudumc in Nijmegen. “Zo is pas recent duidelijk geworden dat er genderverschillen bestaan in de effecten en bijwerkingen van medicijnen.”

De klassieke reumapatiënt met zijn gezwollen, kromme vingers en vaak aan een rolstoel gekluisterd, is al geruime tijd uit het zicht verdwenen. Meer inzicht in de pathofysiologie, vroege herkenning van de ziekte, eerder starten met medicamenteuze behandeling, betere (combinaties van) medicijnen en ophogen van de behandeling tot het doel is bereikt (treat-to-target aanpak) hebben reumatoïde artritis voor de buitenwereld vrijwel onzichtbaar gemaakt. En ook bij andere inflammatoire reumatische aandoeningen, bijvoorbeeld axiale spondyloartritis en, artritis psoriatica, is een enorme vooruitgang geboekt.

Reumatoloog prof. dr. Irene van der Horst-Bruinsma

Niet klaar

Dat betekent echter niet dat het nu wel ‘klaar’ is, waarschuwt Van der Horst. “Het feit dat patiënten met reumatoïde artritis anno 2021 niet meer opvallen, betekent niet dat er niets meer aan de hand is. De ziekte maakt dat het voor de patiënt meer moeite kost in het dagelijks leven dezelfde prestaties, bijvoorbeeld op het werk, te leveren dan iemand zonder deze aandoening. Terwijl de omgeving tegenwoordig, juist door

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel