DOQ

Longarts dr. Van Dooren: ‘Ook andere specialismen moeten alert zijn op tbc’

Na een stijging van het aantal patiënten met tbc in ons land tussen 2014 en 2016, was er vorig jaar een afname van ongeveer honderd zieken. Toch blijft alertheid geboden: de aandoening is in potentie dodelijk én besmettelijk. “Iedere medisch specialist en ook iedere huisarts moet altijd bedacht zijn op tbc, want het kan zich in het hele lichaam manifesteren, behalve in haren en nagels”, zegt Yordi van Dooren. Hij is longarts met tbc als aandachtsgebied.

Nog geen achthonderd mensen in ons land kregen vorig jaar de diagnose tuberculose. Het relatief lage aantal is gunstig met het oog op de volksgezondheid, maar kan een valkuil zijn voor de individuele arts. “Als je zelden tbc tegenkomt, worden de alertheid en kennis omtrent dit ziektebeeld logischerwijs minder”, zegt Yordi van Dooren, medisch specialist in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Algehele malaise

“Daar komt bij dat de symptomen van de aandoening niet specifiek zijn. Er is vaak sprake van een algehele malaise, vermoeidheid en gewichtsverlies. Deze klachten zie je ook bij veel andere ziekten. Andere mogelijke symptomen zijn: nachtzweten, langdurig hoesten en soms ook bloed ophoesten: haemoptoe.Een complicerende factor is dat tbc vaak geen acuut ziektebeeld geeft. De bacterie groeit langzaam en de ziekte verloopt daarom meestal traag. Onlangs twijfelde ik bij een patiënt die ik voor het eerst zag: wel of geen tbc? Ik vroeg hem een foto te tonen die een aantal maanden geleden van hem was gemaakt. Ik schrok er bijna van hoeveel méér vlees hij toen op de botten had. Dat versterkte mijn idee het in de richting van tuberculose te zoeken

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »