Longarts dr. Van Dooren: ‘Ook andere specialismen moeten alert zijn op tbc’
Redactioneel
6 juni 2018
Na een stijging van het aantal patiënten met tbc in ons land tussen 2014 en 2016, was er vorig jaar een afname van ongeveer honderd zieken. Toch blijft alertheid geboden: de aandoening is in potentie dodelijk én besmettelijk. “Iedere medisch specialist en ook iedere huisarts moet altijd bedacht zijn op tbc, want het kan zich in het hele lichaam manifesteren, behalve in haren en nagels”, zegt Yordi van Dooren. Hij is longarts met tbc als aandachtsgebied.
Nog geen achthonderd mensen in ons land kregen vorig jaar de diagnose tuberculose. Het relatief lage aantal is gunstig met het oog op de volksgezondheid, maar kan een valkuil zijn voor de individuele arts. “Als je zelden tbc tegenkomt, worden de alertheid en kennis omtrent dit ziektebeeld logischerwijs minder”, zegt Yordi van Dooren, medisch specialist in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.
Algehele malaise
“Daar komt bij dat de symptomen van de aandoening niet specifiek zijn. Er is vaak sprake van een algehele malaise, vermoeidheid en gewichtsverlies. Deze klachten zie je ook bij veel andere ziekten. Andere mogelijke symptomen zijn: nachtzweten, langdurig hoesten en soms ook bloed ophoesten: haemoptoe.Een complicerende factor is dat tbc vaak geen acuut ziektebeeld geeft. De bacterie groeit langzaam en de ziekte verloopt daarom meestal traag. Onlangs twijfelde ik bij een patiënt die ik voor het eerst zag: wel of geen tbc? Ik vroeg hem een foto te tonen die een aantal maanden geleden van hem was gemaakt. Ik schrok er bijna van hoeveel méér vlees hij toen op de botten had. Dat versterkte mijn idee het in de richting van tuberculose te zoeken
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: