Mechanische trombectomie: ernstig trombosebeen in enkele uren schoon

mm
Jessica Brussee
Redactioneel,
14 oktober 2022

Een mechanische trombectomie maakt het mogelijk om bij patiënten met een ernstige diepveneuze trombose, de vaten binnen enkele uren vrij te maken van stolsels. In vergelijking met een trombolysebehandeling beperkt een mechanische trombectomie het aantal opnamedagen in het ziekenhuis en voorkomt ernstige complicaties zoals een hersenbloeding. Interventieradioloog Adriaan Moelker (Erasmus MC) en zijn team zijn een van de eersten die in de Benelux ervaring opdeden met deze nieuwe techniek.

Patiënten met een acute diepveneuze trombose (DVT) die doorloopt tot hoog in het bekken worden doorgaans behandeld met trombolyse met het middel recombinant tissue plasminogen activator (rt-PA). Sinds kort is er een nieuwe techniek waarbij de trombi niet door middel van medicatie worden verwijderd, maar door middel van een mechanische trombectomie. Het Erasmus MC paste deze techniek in december 2021 als eerste ziekenhuis in de Benelux toe. Sindsdien hebben zij tien patiënten met de nieuwe techniek behandeld.

“Met de zogenaamde ClotTriever® worden de venen als het ware schoongeschraapt, waarbij stolsels via de schuine opening in het apparaat opgevangen worden”

Interventieradioloog Adriaan Moelker

ClotTriever®

De mechanische trombectomie wordt uitgevoerd met behulp van de zogenaamde ClotTriever®. Moelker: “Dit apparaat bestaat uit een katheter met aan het uiteinde een fijnmazige metalen zak van ongeveer 30 centimeter lang. Aan de zijde waar de zak vastzit aan de katheter, is deze schuin opengesneden. Aan de achterkant is deze dicht. De interventieradioloog plaatst het apparaat, via een sheath in de k

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , , ,
Deel dit artikel