DOQ

Nieuwe triagemarkers voor vroege opsporing van cervixkanker

Tijdens de progressie van cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN) vinden moleculaire veranderingen plaats die de ontwikkeling van cervixkanker bevorderen. De miRNA’s zijn kleine biomoleculen die de expressie van eiwitten reguleren. Tijdens de tumorigenese verandert de expressie van bepaalde miRNA’s. Daardoor worden genen die de maligne transformatie bevorderen of remmen (respectievelijk oncogenen en tumorsuppressorgenen) aan- of uitgeschakeld. 

Omdat miRNA’s gerelateerd zijn aan het ontstaan van cervixkanker, zijn ze veelbelovende triagemarkers. Bovendien is het meten van de miRNA-expressie objectief, eenvoudig en potentieel mogelijk in zowel uitstrijkjes als zelf-afgenomen materiaal.

cervix-uterus
(Foto: Pixabay)

MiRNA’s als triagemarkers in bevolkingsonderzoek 

Babion onderzocht of miRNA’s gebruikt kunnen worden als triagemarkers bij HPV-positieve vrouwen in het kader van het bevolkingsonderzoek naar cervixkanker. Daarbij zijn miRNA’s geselecteerd die tijdens de progressie tot cervixkanker gedereguleerd worden door veranderingen op DNA-niveau. Daarnaast is in zelf-afgenomen materiaal de expressie van alle miRNA’s in kaart gebracht, bedoeld om de klinisch meest belovende miRNA’s te identificeren. De geselecteerde miRNA’s zijn vervolgens geëvalueerd in uitstrijkjes en zelf-afgenomen materiaal van HPV-positieve vrouwen.

De resultaten tonen aan dat voor verschillende sampletypes mogelijk een andere selectie van referentiegenen nodig is. De gevonden paren van referentiegenen zijn van belang voor vervolgonderzoek naar de mogelijke geschiktheid van miRNA’s als triagemarkers in het bevolkingsonderzoek.

Expressie van deze miRNA’s

Voor toepassing in het bevolkingsonderzoek zijn triagemarkers idealiter direct toepasbaar op het materiaal dat ook voor de HPV-test wordt gebruikt. Daarom hebben Babion en collega’s onderzocht of acht eerder geselecteerde miRNA’s geschikt zijn voor de triage van HPV-positieve uitstrijken. 

Eerdere studies hebben aangetoond dat de expressie van deze miRNA’s veranderd is in CIN2/3-laesies en kanker ten opzichte van gezond cervixweefsel. Omdat veranderingen op DNA-niveau hiervoor de directe oorzaak zijn, is het waarschijnlijk dat deze miRNA’s in de tumorcellen zelf veranderd zijn en direct betrokken zijn bij het tumorigenese. Expressie-analyse van deze acht miRNA’s middels qRT-PCR in uitstrijkjes van HPV-positieve vrouwen met en zonder afwijkingen aan de cervix toonde aan dat veranderde miRNA-expressie ook in uitstrijkjes kan worden gemeten. 

Daarnaast zijn middels small RNA sequencing alle miRNA’s die tot expressie komen in zelf-afgenomen materiaal, in kaart gebracht, bedoeld om de meest belovende miRNA markers voor de detectie van CIN3 en kanker te identificeren. Dit onderzoek resulteerde in een panel van negen miRNA’s. 

DNA-methyleringmarkers

Tumorsuppressorgenen kunnen uitgeschakeld worden door DNA-methylering. Niet alleen miRNA’s, maar ook DNA-methyleringmarkers hebben in eerder onderzoek veelbelovende resultaten getoond voor de triage van HPV-positieve vrouwen. Babion heeft de klinische waarde van triage met miRNA’s vergeleken met de DNA-methyleringmarker FAM19A4. 

Deze resultaten tonen aan dat voor de identificatie van moleculaire triagemarkers inzicht in de rol van deze moleculaire veranderingen bij de progressie van CIN2/3-laesies naar kanker belangrijk is.

Stimulatie van HPV-geïnduceerde transformatie

In het tweede deel van haar proefschrift beschrijft Babion hoe miRNA’s en andere moleculaire afwijkingen, zoals veranderingen in de expressie van eiwit-coderende mRNA’s en genomische afwijkingen, bijdragen aan het ontstaan van cervixkanker.

In een cellijn zijn de hoog risico HPV-types HPV16 en HPV18 ingebracht in gezonde huidcellen. Een toename in chromosomale afwijkingen was vooral betrokken bij de transformatie naar een stadium waar ze zonder hechting aan de kweekplaat konden groeien, wat geldt als bewijs voor maligne transformatie. 

Een derde deel van de veranderingen in de miRNA- en mRNA-expressie was gerelateerd aan veranderingen in het aantal gen-kopieën door chromosomale afwijkingen. Veel genen in de TGF-β-pathway, een belangrijke signaalroute die betrokken is bij de tumorigenese, waren ontregeld door chromosomale afwijkingen. In een longitudinale analyse vond Babion dat PITX2 een belangrijke negatieve regulator van de TGF-β-pathway is.


Iris Babion. Baarmoederhalskanker vroeg opsporen. Promotie Vrije Universiteit, 9 juni 2020.
https://userfiles.mailswitch.nl/medialib/1529528/medialib/0906babion.jpg

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?