Nieuwe triagemarkers voor vroege opsporing van cervixkanker

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
23 juni 2020

Tijdens de progressie van cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN) vinden moleculaire veranderingen plaats die de ontwikkeling van cervixkanker bevorderen. De miRNA’s zijn kleine biomoleculen die de expressie van eiwitten reguleren. Tijdens de tumorigenese verandert de expressie van bepaalde miRNA’s. Daardoor worden genen die de maligne transformatie bevorderen of remmen (respectievelijk oncogenen en tumorsuppressorgenen) aan- of uitgeschakeld. 

Omdat miRNA’s gerelateerd zijn aan het ontstaan van cervixkanker, zijn ze veelbelovende triagemarkers. Bovendien is het meten van de miRNA-expressie objectief, eenvoudig en potentieel mogelijk in zowel uitstrijkjes als zelf-afgenomen materiaal.

(Foto: Pixabay)

MiRNA’s als triagemarkers in bevolkingsonderzoek 

Babion onderzocht of miRNA’s gebruikt kunnen worden als triagemarkers bij HPV-positieve vrouwen in het kader van het bevolkingsonderzoek naar cervixkanker. Daarbij zijn miRNA’s geselecteerd die tijdens de progressie tot cervixkanker gedereguleerd worden door veranderingen op DNA-niveau. Daarnaast is in zelf-afgenomen materiaal de expressie van alle miRNA’s in kaart gebracht, bedoeld om de klinisch meest belovende miRNA’s te identificeren. De geselecteerde miRNA’s zijn vervolgens geëvalueerd in uitstrijkjes en zelf-afgenomen materiaal van HPV-positieve vrouwen.

De resultaten tonen aan dat voor verschillende sampletypes mogelijk een andere selectie van referentiegenen nodig is. De gevonden paren van referentiegenen zijn van belang voor vervolgonderzoek naar de mogelijke geschiktheid van miRNA’s als triagemarkers in het bevol

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel