Osteoartritis in heup/knie verhoogt diabetes risico

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
20 februari 2017

Osteoartritis (OA) in de heup of knie geeft een verhoogd risico op het krijgen/ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes. “Dat komt voor een groot deel door de immobiliteit die de klachten veroorzaken, waardoor mensen slechter ter been zijn”, aldus dr. Tetyana Kendzerska, een klinisch onderzoeker van de universiteit van Toronto, die de resultaten van de studie begin maart zal presenteren tijdens de jaarlijkse meeting van de Canadian Rheumatology Association in Ottawa (Canada).

Het gaat om een data-analyse van resultaten uit een Canadese cohortstudie (1996 – 1998) met 16.362 deelnemers van rond de 55 jaar oud. Deze mensen hadden geen diabetes bij aanvang van de studie. De mensen werden gevolgd tot 2014 voor een gemiddelde periode van 13 jaar. 61% van de deelnemers was vrouw. 1.637 (10%) van de mensen uit de studiegroep had heup OA, 2.431 (15%) van de mensen had knie-OA. Ongeveer 24% van de mensen had moeite met lopen als gevolg van de OA. Tijdens de follow-up kregen binnen de studie 3.539 (22%) van de mensen diabetes. Het risico op diabetes was significant hoger bij mensen die twee heupen en of twee kniegewrichten met OA hebben. 1.25 (95% CI, 1.08-1.44; P = 0.003) voor heupen en 1.16 (95% CI, 1.04-1.29; P = 0.008) voor mensen met knie-OA. Dit na correctie voor leeftijd, sekse, inkomen, BMI, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen.

Verbaasd
Tijdens een interview gaf dr. Kendzerska aan dat ze niet echt verbaasd is over de resultaten uit de cohortstudie. Beweging is cruciaal bij de preventie van chronische ziekten en daardoor erg belangrijk om de gezondheid van een individu op peil te houden. De WHO liet de afgelopen jaren al zien dat OA de snelst groeiende chronische ziekte wereldwijd is, en de gevolgen van de immobilisatie zijn duidelijk. Mensen met OA hebben of ontwikkelen vaak tevens minimaal een andere ziekte zoals diabetes, hoge bloeddruk en/of cardiovasculaire aandoeningen. Binnen de studie werd daarom nader gekeken naar de gevolgen van OA op andere chronische ziekten.

Behandeling
Dr. Kendzerska gaat binnen haar onderzoek de aandacht richten op behandeling van OA om zo problemen en gevolgen met mobiliteit en metabolisme te kunnen voorkomen. Er zal dus een studie volgen waarbij wordt gekeken of de behandeling van OA ook een reductie geeft in het ontwikkelen van diabetes.

Tot die tijd adviseert Dr. Kendzerska haar patiënten om ondanks de OA goed te blijven bewegen en naar manieren te zoeken om comorbiditeit te voorkomen.

Bron: https://10times.com/cra-annual-scientific-meeting

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Deel dit artikel