DOQ

Osteoartritis in heup/knie verhoogt diabetes risico

Osteoartritis (OA) in de heup of knie geeft een verhoogd risico op het krijgen/ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes. “Dat komt voor een groot deel door de immobiliteit die de klachten veroorzaken, waardoor mensen slechter ter been zijn”, aldus dr. Tetyana Kendzerska, een klinisch onderzoeker van de universiteit van Toronto, die de resultaten van de studie begin maart zal presenteren tijdens de jaarlijkse meeting van de Canadian Rheumatology Association in Ottawa (Canada).

Het gaat om een data-analyse van resultaten uit een Canadese cohortstudie (1996 – 1998) met 16.362 deelnemers van rond de 55 jaar oud. Deze mensen hadden geen diabetes bij aanvang van de studie. De mensen werden gevolgd tot 2014 voor een gemiddelde periode van 13 jaar. 61% van de deelnemers was vrouw. 1.637 (10%) van de mensen uit de studiegroep had heup OA, 2.431 (15%) van de mensen had knie-OA. Ongeveer 24% van de mensen had moeite met lopen als gevolg van de OA. Tijdens de follow-up kregen binnen de studie 3.539 (22%) van de mensen diabetes. Het risico op diabetes was significant hoger bij mensen die twee heupen en of twee kniegewrichten met OA hebben. 1.25 (95% CI, 1.08-1.44; P = 0.003) voor heupen en 1.16 (95% CI, 1.04-1.29; P = 0.008) voor mensen met knie-OA. Dit na correctie voor leeftijd, sekse, inkomen, BMI, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen.

Verbaasd
Tijdens een interview gaf dr. Kendzerska aan dat ze niet echt verbaasd is over de resultaten uit de cohortstudie. Beweging is cruciaal bij de preventie van chronische ziekten en daardoor erg belangrijk om de gezondheid van een individu op peil te houden. De WHO liet de afgelopen jaren al zien dat OA de snelst groeiende chronische ziekte wereldwijd is, en de gevolgen van de immobilisatie zijn duidelijk. Mensen met OA hebben of ontwikkelen vaak tevens minimaal een andere ziekte zoals diabetes, hoge bloeddruk en/of cardiovasculaire aandoeningen. Binnen de studie werd daarom nader gekeken naar de gevolgen van OA op andere chronische ziekten.

Behandeling
Dr. Kendzerska gaat binnen haar onderzoek de aandacht richten op behandeling van OA om zo problemen en gevolgen met mobiliteit en metabolisme te kunnen voorkomen. Er zal dus een studie volgen waarbij wordt gekeken of de behandeling van OA ook een reductie geeft in het ontwikkelen van diabetes.

Tot die tijd adviseert Dr. Kendzerska haar patiënten om ondanks de OA goed te blijven bewegen en naar manieren te zoeken om comorbiditeit te voorkomen.

Bron: https://10times.com/cra-annual-scientific-meeting

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?