Overdiagnostiek maagklachten: wanneer zijn PPI’s of gastroscopie terecht?

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
3 november 2021

Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers op recept. In het Zinnige Zorg Verbetersignalement Maagklachten schrijft het Zorginstituut Nederland (ZIN) dat deze zogeheten protonpompremmers (PPI’s) vaak onterecht worden voorgeschreven. Daarnaast stelt het ZIN dat een aanzienlijk deel van de mensen met maagklachten onnodig een gastroscopie krijgt. Het terugdringen van overdiagnostiek en overbehandeling bij maagklachten kan volgens het ZIN een besparing van 19 miljoen euro opleveren. Peter Siersema, MDL-arts en onderzoeker van het Radboudumc, licht dit toe.

Siersema onderschrijft de bevindingen van het ZIN. Zijn onderzoeksteam verzamelde de data waarop het ZIN haar signalement baseerde. “We zien dat bij veel patiënten die sterke maagzuurremmers (PPI’s) slikken, de arts het step-up beleid, ofwel de richtlijn voor de behandeling van patiënten met maagklachten, niet heeft gevolgd. Patiënten krijgen bijvoorbeeld PPI’s voorgeschreven, terwijl de richtlijn zegt dat je altijd start met milde maagzuurremmers, zoals H2-receptorantagonisten. Veel patiënten krijgen kortom PPI’s voorgeschreven zonder dat daar een geregistreerde of geaccepteerde indicatie tegenover staat.”

MDl-arts dr. Peter Siersema

Maagbescherming

Er zijn indicaties waarbij de arts wél meteen met PPI’s kan starten, benadrukt Siersema. “Bijvoorbeeld omdat de patiënt klachten of afwijkingen heeft die niet met milde maagzuurremmers te verhelpen zijn, of dat hij in zijn voorgeschiedenis een maagzweer heeft gehad of medicatie gebruikt die het risico verhoogt op maagbloedingen. Je kunt een PPI dan voorsch

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel